ANAF a pus ochii pe persoanele fizice cu averi mari!

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut un pas important în gestionarea contribuabililor cu averi mari printr-un ordin recent care clarifică modul în care aceste persoane vor fi monitorizate și reglementate din punct de vedere fiscal.

Ordinul nr. 920/2023, intrat în vigoare pe 28 iunie 2023, stabilește că Persoanele Fizice cu Averi Mari (PFAM) sunt cei care dețin averi estimate la peste 25 de milioane de euro, conform datelor deținute de ANAF. Evaluarea averilor acoperă bunuri imobile, mobile și active financiare, iar grupul PFAM include și soții/soțiile acestora, precum și rudele de până la gradul al doilea.

Conform economiștilor de la EY, care au analizat recent clarificările făcute de ANAF, „prin Ordinul nr. 920/2023, care a intrat în vigoare pe 28 iunie 2023, Persoanele Fizice cu Avere Mare (PFAM) sunt rezidenții fiscali din România care dețin o avere estimată la peste 25 de milioane euro. Evaluarea averii se bazează pe datele deținute sau obținute de ANAF și cuprinde bunuri imobile, bunuri mobile și active financiare”. În acest context, ANAF va notifica persoanele care îndeplinesc criteriul de avere, oferindu-le detalii despre estimarea bunurilor lor.

ANAF intenționează să folosească un nou instrument, un chestionar detaliat, pentru a colecta informații suplimentare despre averile mari. Chestionarul va ajuta autoritatea fiscală să înțeleagă mai bine fluctuațiile averii, tipurile de investiții și datoriile contribuabililor. De asemenea, ANAF va analiza planurile de investiții viitoare ale acestora și gradul de încredere pe care îl au în instituție.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.