Ministrul Boloș, despre rectificarea bugetară: Bugetarii sunt prioritate zero pentru Guvernul României!

Ministrul Finanţelor a anunţat că veniturile bugetului general consolidat în anul 2024 ajung la 620,2 miliarde lei, în timp ce cheltuielile bugetului general consolidat în anul 2024 sunt în valoare de 743 miliarde de lei.

Bugetarii sunt prioritate zero pentru Guvernul României, anunţă Marcel Boloş. Asigurarea fondurilor pentru creșterile salariale în sectorul bugetar, în valoare de 10,4 miliarde de lei, a fost principala prioritate a Guvernului la rectificarea bugetară pentru 2024, a declarat luni ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„Rectificarea bugetară pe partea de venituri a avut în vedere două influențe importante, prima determinată de mai buna colectare a veniturilor la bugetul de stat cu suma de 10,4 miliarde lei, și cea de-a doua, care rezultă din aprobarea Ordonanței 107, privind amnistia fiscală, unde influențele sunt în valoare de 7,9 miliarde lei”, a spus Marcel Boloș.

El a spus că aceste componente de venit împreună cu revizuirea țintei de deficit bugetar de la 5 la 6,94% au permis alocări de fonduri necesare pentru acoperirea majorărilor salariale care au avut loc în sectorul public.

Conform acestuia, a doua prioritate în ceea ce privește rectificarea a fost asigurarea fondurilor pentru domeniul sănătate, în special pentru CNAS, pentru funcționarea spitalelor, majorările salariale din domeniu, dar și pentru funcționarea cabinetelor individuale.

„Suma necesară suplimentar a fost de 11,3 miliarde lei, care a fost aprobată în cursul ședinței de Guvern de luni”, a spus Marcel Boloș.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat luni, după şedinţa de Guvern, că rectificarea bugetară adoptată s-a bazat pe patru piloni care au vizat prioritar suplimentarea fondurilor la Casa Naţională de Sănătate cu 11,3 miliarde lei, pentru investiţiile finanţate din fonduri europene, 25,2 miliarde, pentru educaţie 4,1 miliarde şi, ultimul pilon, nu în cele din urmă, dar, de asemenea, foarte important, 2,6 miliarde lei pentru autorităţile locale.

„Guvernul României a aprobat rectificarea bugetară pentru bugetul de stat, pentru bugetul asigurărilor sociale şi pentru bugetul asigurărilor de şomaj, ţinând cont de prognozele macroeconomice care au fost elaborate de către Comisia Naţională de Prognoză, respectiv creşterea economică revizuită la 2,8%, un deflator al PIB-ului de 7,2% şi un PIB actualizat de 1.768,8 miliarde de lei”, a anunţat ministrul după şedinţa de Guvern.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.