Maria Grapini a cerut, în plenul PE, condiții egale în piața internă, intrarea României în Schengen și rezolvarea prețului la energie. Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, i-a dat dreptate eurodeputatului!

Europarlamentarul Maria Grapini a cerut ferm, în plenul PE, în prezența vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, condiții egale în piața internă, intrarea României în Schengen și rezolvarea prețului la energie, pentru a avea competitivitate în UE.

În răspunsul dat la finalul dezbaterii, comisarul Maroš Šefčovič  i-a dat dreptate eurodeputatului Maria Grapini, pe temele punctual ridicate.

„Domnule comisar, s-au folosit aici cuvinte foarte importante: competitivitate, industrie inovatoare, locuri de muncă, creșterea nivelului de trai. Eu sper că reuniunea Consiliului, de săptămâna viitoare, nu este doar pentru bifarea Raportului Draghi și ca să se vorbească despre competitivitate. Trebuie să fie găsite soluții, pentru că avem o energie de trei ori mai scumpă decât în SUA! Cum să avem aceeași egalitate în Piața Unică, pentru care nici nu mai avem un portofoliu? Pentru prima dată, Comisia Europeană nu mai are un portofoliu pentru Piața unică și asta în contextul în care Piața unică este fragmentată!”, a precizat, în intervenția sa, Maria Grapini.

Pe lângă costurile pe care le au cu creșterea prețului la energie, a mai spus europarlamentarul, întreprinzătorii din România mai au costuri și cu cozile uriașe de la graniță pentru că, după cum știți,  a adăugat Maria Grapini, România nu a intrat încă în Schengen terestru.

„Vă propuneți, așadar, până la sfârșitul mandatului, să discutați și această problemă și să nu mai avem două spații în UE: Schengen și non-Schengen?! Vă propuneți să nu se mai introducă controale la frontieră și în statele care sunt acum în Schengen?”, a întrebat Maria Grapini, care a adăugat, în context, că, doar în aceste condiții, putem vorbi despre competitivitate, creștere economică, locuri de muncă sigure și creșterea nivelului de trai.

În răspunsul său, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene,  Maroš Šefčovič , a admis faptul că sectorul industrial din Europa se confruntă cu multe provocări, în special pe fondul majorării prețurilor la energie.

Nu ne mai putem permite, a completat Maroš Šefčovič,  să irosim potențialul Europei în materie de economisire și investiții în noi companii, în start-up-uri.

„Trebuie să oferim alternative pentru gestionarea fondurilor de pensii din Europa, să-i încurajăm să investească aici, în Europa, pentru că vorbim de sute de miliarde de euro anual, sume care sunt investite în afara Europei. Trebuie să ținem acești bani în Europa și trebuie să oferim pentru aceasta investiții favorabile, dar și alte opțiuni viabile, în afară de investiții!”, a mai spus comisarul.

Împărtășind punctul de vedere al europarlamentarului Maria Grapini, pe tema importanței competitivității, Maroš Šefčovič a reiterat necesitatea ca Europa să se bazeze pe punctele sale forte, și anume, politici digitale, politici ecologice, o bază industrială solidă, cercetare la nivel înalt și inovație.

„Trebuie, de asemenea, să vedem cum putem elimina acele slăbiciuni care, la fel, au fost foarte bine evidențiate în această dezbatere. Eliminarea birocrației va fi o prioritate pentru toți comisarii din viitorul Colegiu, care vă vor informa, în mod sistematic, regular, în privința acestor probleme prioritare!”, a conchis vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.