Eurodeputatul Maria Grapini a participat, în comisia pentru control bugetar din PE, la dezbaterea Raportului Curții Europene de Conturi: „Din păcate, rata de eroare la absorbția fondurilor europene a crescut!”

Europarlamentarul Maria Grapini a participat, miercuri, la Strasbourg, în comisia pentru control bugetar (CONT) din Parlamentul European, la dezbaterea Raportului Curții Europene de Conturi.

„Am dezbătut, în Comisia pentru control bugetar, Raportul Curții de Conturi a Uniunii Europene. Din păcate, rata de eroare la absorbția fondurilor europene a crescut! Absorbția din fondul de redresare este mică (33% la sfârșitul anului 2023).

Surprinzător este că nu există trasabilitatea fondurilor pentru a cunoaște beneficiarul final! În raportul prezentat și dezbătut Curtea Europeană de Conturi critică Comisia Europeană!”, a punctat, la finalul ședinței, eurodeputatul Grapini.

De menționat faptul că, interesantă de cheltuirea transparentă a banilor europeni, europarlamentarul Maria Grapini a fost desemnată, de PE, în precedentul mandat, să fie raportor pe protecția intereselor financiare ale UE. Raportul său, în care a criticat dur lipsa de transparență a Comisiei Europene în privința cheltuiriii fondurilor, a fost votat, în acest an, în plenul Parlamentului European.

“Am dat, practic, de pământ cu Comisia Europeană. Nu poți să ceri transparență statelor membre în cheltuirea fondurilor și tu, ca și Comisie Europeană, să nu dai dovadă deloc de transparență în privința modului cum ai încheiat contractele cu distribuitorii de vaccinuri anti-Covid și a cheltuirii banilor europeni în pandemie. Deși am spus și asta în raport, acesta a fost votat!”, a precizat Maria Grapini.

Concret, eurodeputatul a prezentat, la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, în plenul de la Strasbourg, Raportul privind protecția intereselor financiare ale UE.Astfel, eurodeputatul Grapini a cerut o mai mare transparența a instituțiilor europene și cheltuirea corectă a banilor cetățenilor!

“După cum știți, raportul privind protecția intereselor financiare ale UE se votează în fiecare an. De la bun început, vreau să mulțumesc Comisiei pentru control bugetar (CONT) care, cu majoritate de voturi, a votat poziția noastră și a „raportorilor din umbră”. Asta nu înseamnă că noi nu am găsit lucruri negative care au fost menționate în acest raport. Spre exemplu, în secțiunea de venituri și cheltuieli, se observă creșterea neregulilor de natură frauduloasă și nefrauduloasă, dar și o creștere a ratei de detectare a acestora!”, a menționat, la acea dată, Maria Grapini.

Din păcate, a mai spus europarlamentarul, Comisia Europeană nu a intervenit, așa cum ar fi trebuit, pentru revizuirea pragului de 10 milioane de euro pentru fraude transnaționale în domeniul TVA, cu scopul de a permite Parchetului European să investigheze aceste cazuri.

De asemenea, Maria Grapini a subliniat necesitatea unei supravegheri mai bune în privința cheltuirii banilor europeni – bani care sunt ai cetățenilor, nu numai în statele membre, ci și în instituțiile europene.

“În ceea ce privește arhitectura antifraudă în UE, în raport, recomand o mai bună cooperare și coordonare între toate compartimentele sale și, bineînțeles, o abordare eficientă și orientată spre rezultate superioare, în cazul luptei împotriva fraudei. Este nevoie, totodată, de mai multă exigență și transparență, în contextul în care ne-am confruntat cu o lipsă de transparență din partea tuturor instituțiilor europene!”, a completat Maria Grapini.

Exigență sporită în privința descărcării de gestiune, solicitată de Maria Grapini

Europarlamentarul Maria Grapini a criticat dur, în acest an, într-o intervenție tranșantă, în plenul PE de la Bruxelles, Comisia Europeană, pentru lipsa de transparență, și a propus să nu se acorde descărcarea de gestiune pentru aceasta în contextul în care inclusiv Curtea de Conturi Europeană a dat aviz negativ.

„Trebuie să vă spun că simt o frustrare uriașă când am auzit că s-a spus aici că transparența Comisiei este la cea mai mare înălțime. Știm foarte bine cât ne chinuim, și ombusdmanul, și Curtea de Conturi Europeană și noi, comisia de control bugetar, să aflăm ce s-a întâmplat cu banii din contractele încheiate de doamna președinte, Ursula von der Leyen, privind vaccinurile anti-Covid. Există, din păcate, o dublă măsură!”, a precizat, la acea dată, eurodeputatul Grapini.

Potrivit Mariei Grapini, în raportul privind decărcarea de gestiune a Parlamentului European, unde este raportor din partea grupului S&D, a constat existența unor amendamente stranii, care prevăd că europarlamentarii trebuie să păstreze chiar și bonurile de la cafea, apă și hârtie, cumpărate pentru cabinete. În același timp, a completat eurodeputatul, în cazul unor sume infinit mai mari, chiar și avizele negative date de Curtea de Conturi Europeană nu sunt luate în seamă de cei responsabili.

“Cred că trebuie să privim foarte serios această situație și să tratam cu aceeași unitate de măsură descărcările de gestiune și ale Parlamentului, dar și ale Comisiei, Consiliului și agențiiilor europene. Doar astfel putem proteja intersele financiare ale UE și, implicit, banii cetățenilor.Așadar, aș dori ca însuși Consiliul să nu mai acorde așa ușor descărcarea de gestiune, iar colegii din PE să fie mult mai exigenți. Eu nu am votat anul trecut această descărcare de gestiune și, probabil, nu o să o votez nici acum!”, a mai spus, în intervenția sa, Maria Grapini.

Eurodeputatul, poziție fermă, la Strasbourg, și anul trecut!

În aceeași linie intransigentă, eurodeputatul Grapini a taxat, și anul trecut, în plenul PE de la Strasbourg, Comisia Europeană pentru lipsa de transparență în cheltuirea banilor europeni și a susținut, totodată, că nu trebuie votată acordarea descărcării de gestiune!

În intervenția sa, eurodeputatul Grapini s-a declarat dezamăgită de forma finală a raportului privind descărcarea de gestiune a Comisiei Europene.

„Sunt dezamăgită pentru că, la negocierile făcute pentru compromisuri, a fost foarte dificil să ajungem la un text care să fie cât mai aproape de finalitate. A existat foarte mult subiectivism din partea PPE și mă refer aici la dublul limbaj, în sensul în care criticăm Comisia Europeană și pe președinta Comisiei, dar când să trecem prin vot un anumit raport, îl trecem și gata. Din punctul meu de vedere, Comisia Europeană trebuia să rămână corijentă”, a menționat, la acea dată, Maria Grapini.

Potrivit europarlamentarului, descărcările de gestiune ale CE nu trebuie făcute formal. De asemenea, Maria Grapini a precizat că oficialii Comisiei Europene trebuie să înțeleagă că toate instrumentele, proiectele, programele și măsurile pe care le aduce, dacă acestea implică cheltuirea banilor publici, trebuie să treacă prin controlul Curții Europene de Conturi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.