Ministerul Sănătății a alocat deja primii bani, peste 400 de milioane de euro, pentru digitalizare din banii PNRR!

Siguranța pacienților înseamnă și digitalizarea întregului sistem medical. Până la acest moment, cele peste 400 de milioane de euro au fost direcționate către digitalizarea a 207 spitale, a tuturor Direcțiilor de Sănătate Publică și a tuturor serviciilor de ambulanță din țară.

Aflat la Bruxelles, Secretarul de Stat din Ministerul Sănătății, dr. Alexandru Rogobete, a participat la masa rotundă „Securitate cibernetică pentru sistemele digitale din sănătate”, organizată de Ambasada României la Bruxelles. În intervenția sa despre viziunea pe care țara noastră o are cu privire la digitalizarea sistemului de Sănătate, oficialul român a detaliat principalele direcții în care au fost pompate deja 2 miliarde de lei, fonduri alocate prin Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

“Am fost onorat să fiu invitat și să particip la această masă rotundă, organizată de Ambasada României la Bruxelles. Am prezentat viziunea României pentru digitalizarea sistemului de Sănătate, un demers menit să integreze toate componentele și să asigure interoperabilitatea cu sistemele existente”, a declarat Alexandru Rogobete, subliniind că toți pașii făcuți deja demonstrează angajamentul țării de a moderniza infrastructura medicală inclusiv prin utilizarea celor mai noi tehnologii.

Ministerul Sănătății a alocat deja 2 miliarde de lei (peste 400 de milioane de euro) din fondurile Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și din Programul Sănătate pentru digitalizarea sistemului de sănătate din România, după cum urmează:

  • 500 milioane de lei pentru digitalizarea sistemelor informatice ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS);
    500 milioane de lei pentru digitalizarea fluxurilor administrative și financiare din Ministerul Sănătății și pentru interoperabilitatea cu spitalele;
    800 milioane de lei pentru digitalizarea spitalelor și conectarea acestora la platformele digitale existente la nivel național;
    200 milioane de lei pentru realizarea unui sistem național de telemedicină.

Proiectele concrete realizate deja de Ministerul Sănătății includ 207 spitale care au primit fonduri pentru digitalizare, urmate de digitalizarea tuturor Direcțiilor de Sănătate Publică și a tuturor Serviciilor de Ambulanță din România.

”Nevoile spitalelor în digitalizare variază mult de la caz la caz. Însă numărul foarte mare de cereri aprobate, 207, confirmă că am reușit să găsim un mix foarte bun între componentele eligibile la finanțare și nevoile stringente din sistem: echipamente tehnice, securitate, training și soluții integrate și interoperabile, atât pentru sistemul clinic cât și cel non-clinic”, declara dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în martie a.c., când a aprobat finanțarea de 745 de milioane de lei pentru digitalizarea celor 207 spitale.

Într-un sistem medical, digitalizarea permite acces rapid la date medicale, diagnostic precis și tratamente personalizate, facilitând astfel îngrijirea eficientă și sigură a pacienților. Tehnologiile digitale avansate reduc erorile umane și îmbunătățesc comunicarea între profesioniștii din domeniul medical. La sfârșitul zilei, pacientul primește servicii medicale de înaltă calitate.

Pe lângă aceste aspecte, digitalizarea asigură și o securitate a datelor. Implementarea soluțiilor solide de securitate cibernetică este esențială pentru protejarea informațiilor personale și medicale ale pacienților împotriva accesului neautorizat, furtului de identitate și atacurilor cibernetice.

“Prin asigurarea confidențialității și integrității datelor medicale sensibile, România își reafirmă angajamentul de a crea un mediu digital sigur pentru toți actorii din sistemul de sănătate”, a completat Rogobete, responsabil cu implementarea PNRR în sănătate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.