Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, în turul II al alegerilor prezidențialelor din Republica Moldova!

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este pe primul loc în preferinţele alegătorilor în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale desfăşurat duminică, ea obţinând 41,82 la sută, conform rezultatelor parţiale după prelucrarea a peste 97 la sută din totalul proceselor verbale. Principalul ei contracandidat, Alexandr Stoianoglo, susţinut de socialiştii proruşi, are la ora 07.00, 26,36 la sută.

În ceea ce priveşte referendumul, după prelucrarea a 98,33 la sută din totalul proceselor verbale, scorul este unul extrem de strâns, cu un uşor avans pentru “Da”, conform rezultatelor comunicate de Comisia Electorală Centrală.

Tot voturile din diaspora au mărit considerabil diferența dintre primii doi candidați la cea mai înaltă funcție în stat. Inițial, Maia Sandu conducea cu doar câteva procente în fața lui Alexandr Stoianoglo, însă sfârșitul numărării voturilor a consemnat un scor de 41,9, la 26,3% în favoarea actualei ocupante a funcției de președinte. Sandu și Stoianoglo merg în turul 2 al prezidențialelor, câștigător urmând să fie, indiferent de prezența la urne, candidatul care obține cel mai mare număr de voturi.

Pentru validarea scrutinelor de duminică, era nevoie de ca la urne să fie prezenți cel puțin o treime dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale. Condiția a fost îndeplinită atât la prezidențiale, cât și la referendumul privind aderarea la UE. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la urne s-au prezentat peste 1,56 milioane de oameni, reprezentând 51,65 la sută din totalul celor înscriși pe listele electorale. Cele mai active categorii de vârstă au fost 36 – 45 de ani și 56 – 65 de ani, ambele cu peste 19 procente prezență la vot.

În diaspora, unde au fost cozi mari la secțiile de vot, cele mai bune rate de participare s-au înregistrat în Italia, Franța, Rusia și România, au precizat reprezentanții autorităților. În România au fost deschise 16 secții de votare – trei în București și 13 în alte 11 orașe. Urnele de vot s-au închis , în majoritatea secțiilor, la ora 21:00. Două secții de votare din București și două din Moscova au prelungit programul de votare până la ora 23.00, din pricina cozilor mari formate de cei dornici să voteze. În trei secții de vot din Chișinău, programul a fost prelungit până la 22.00.

Actuala șefă a statului, Maia Sandu (52 de ani), are și cetățenie română. Principalele sale atuuri sunt programul pro-european, reformele anticorupție și stilul de viață relativ modest. Într-un interviu recent, Maia Sandu spunea că locuiește alături de mamă într-un apartament cu două camere, iar în declarația de avere din 2023 soldul ei bancar înregistra suma de 600 de dolari.

Alexandr Stoianoglo (57 de ani), fost procuror general, este susținut de partidul fostului președinte Igor Dodon (PSRM). A pozat în victimă a regimului Maia Sandu, după ce aceasta, în 2023, l-a demis din funcția de procuror general, în urma unor acuzații de abuz în serviciu, corupţie pasivă şi declaraţii false.

În timpul numărării voturilor, în jurul orei 1:00 a nopții de duminică spre luni, actuala șefă a statului, Maia Sandu, a făcut o declarație de presă în care a subliniat că Republica Moldova s-a confruntat cu ”un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei”, prin care s-a urmărit cumpărarea a 300.000 de voturi. Potrivit Maiei Sandu, ”dimensiunea fraudei este fără precedent”.

„Moldova s-a confruntat azi şi în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei din ţara noastră. Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate. Avem probe şi informaţii cum că ţinta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent”, a spus șefa statului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.