Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat la inaugurarea parcului fotovoltaic „Sărmășag”!

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat marți, 22 octombrie, la inaugurarea parcului fotovoltaic „Sărmășag”, cu putere instalată de 51,4 MW și stocare în baterii. Este cel mai mare parc finalizat cu finanțare din PNRR, de la Ministerul Energiei.

Parcul fotovoltaic “Sărmășag” se remarcă prin capabilitățile sale de generare a energiei fotovoltaice, având o putere instalată de 51,4 MW, și prin includerea unui sistem substanțial de stocare în baterii cu capacitate de 22 MWh. Această integrare a tehnologiei bateriilor oferă mai multe beneficii semnificative și sporește impactul general al instalației de energie regenerabilă din România.

Sebastian Burduja: „Continuăm să culegem roadele muncii din ultima zi lucrătoare a anului trecut, când, alături de echipa ministerului, am stat până la 4 dimineața pentru a salva un jalon din PNRR și a semna contractele de finanțare pentru noi capacități de producere a energiei electrice. În total, aproape 300 de contracte semnate pentru 1.800 MW noi în sistemul energetic, energie verde. Proiectele care au inclus capacități de stocare au beneficiat de un bonus în grila de evaluare, fiind prioritare.

Sunt bucuros să văd că aceste investiții devin realitate și generează astăzi energie verde pentru România. Vorbim din nou despre un proiect care răspunde provocărilor actuale din sectorul energetic – nu doar producție, ci și stocare în baterii. Creșterea capacităților de stocare a energiei produse din surse regenerabile are un rol foarte clar: mai puțină presiune și instabilitate în sistem, mai mult interes pentru investiții în proiecte de energie verde.

Mediul privat este principalul nostru partener în procesul de tranziție energetică. Fiecare astfel de proiect contează – de la cele de sub 1 MW, la cele de câteva zeci de MW. Astfel de investiții sunt un beneficiu general pentru consumatori și pentru statul român, pentru că ele ne duc pas cu pas la dezideratul nostru: energie sigură, energie la prețuri accesibile pentru toată lumea și energie verde.

Felicit antreprenorii care au realizat acest proiect și le doresc succes tuturor celor care urmează să investească cele 13 miliarde de euro, fonduri nerambursabile, pe care le-am pus la bătaie în cele 15 luni de mandat. Ele ne vor aduce peste 10.000 MW noi de energie verde pentru România: 1.800 MW din PNRR (producție mediul privat), 3.000 MW din FM (producție și autoconsum mediul privat), 1.000 MW din FM (autoconsum instituții publice), 730 MW proiecte CE Oltenia (parcuri fotovoltaice), 5.000 MW mecanismul CfD din FM (3 miliarde euro pentru solar și eolian), 100 MW programul Electric-Up (IMM și HoReCa).

Proiectul dezvoltat de COMCRIS ENERGY SRL, în localitatea Sărmășag, județul Sălaj, a fost semnat în data de 30.12.2023 și are valoarea totală de 216.227.981,42 lei (52.455.417,96 euro). Contribuția nerambursabilă acordată de Ministerul Energiei din PNRR este de 68.126.400 lei (13.680.000 euro).

La evenimentul de inaugurare a parcului fotovoltaic “Sărmășag” au participat Sebastian Burduja – Ministrul Energiei, Lucian Bode – Vicepreședintele Camerei Deputaților, Mircea Man – Vicepreședintele ANRE și Dombi Atiila – Primarul Comunei Sărmășag, județul Sălaj.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.