Comisia Europeană a aprobat despăgubiri, în valoare de 400 de milioane de euro, pentru fermierii români afectați de secetă

Comisia Europeană a aprobat, joi, despăgubiri pentru fermierii români afectați de secetă, totalul acestora fiind de 400 milioane de euro. În cazul unor pierderi de 100 la sută, despăgubirea va fi de maximum 200 de euro pentru fiecare hectar de teren.

Despăgubirile de la Comisia Europeană (CE) au fost aprobate sub forma unei scheme de ajutor de stat pentru România. Beneficiari vor fi fermierii afectați de seceta severă în intervalul septembrie 2023 – august 2024.

Schema de ajutor are valoarea totală de 400 milioane de euro, adică două miliarde de lei.

Despăgubirile îi vizează pe producătorii agricoli afectaţi în mod direct de secetă pe un palier ce include 39 de culturi, printre care grâu, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a primi despăgubiri, un fermier trebuie să fi pierdut, din cauza secetei, minimum 30 de procente din culturi.

Potrivit schemei aprobate de CE, ajutoarele vor fi acordate până la 31 decembrie, sub forma unor granturi directe. În cazul unor pierderi de 100 la sută pe suprafața cultivată, despăgubirile vor fi de maximum 1.000 de lei (200 de euro) pentru fiecare hectar şi nu vor depăşi 30 la sută din costurile eligibile.

Comisia subliniază să sprijinirea fermierilor este necesară, adecvată şi proporţională, cu scopul de a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru al Uniunii Europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.