Situația rămâne tensionată la STB. Peste 600 de șoferi refuză semnarea actelor adiționale după modificările din contractul colectiv de muncă

Surse apropiate din interiorul companiei de transport public au declarat că peste 600 de șoferi refuză să semneze actele adiționale la contractele de muncă, după ce noul contract colectiv de muncă a adus schimbări importante. Concret, conducătorii de autobuze, tramvaie și troleibuze ar fi fost reîncadrați sub denumirea generică de „conducători de vehicule”, schimbare care a provocat nemulțumiri în rândul acestora.

Nemulțumirea șoferilor

Schimbarea principală vizează reclasificarea funcțiilor, care este percepută de mulți șoferi ca o degradare profesională. Aceștia se tem că noua titulatură ar putea aduce în viitor modificări salariale nefavorabile sau condiții de muncă mai puțin avantajoase, chiar dacă, în prezent, aceste schimbări nu sunt clare în totalitate.

Un șofer care a dorit să rămână anonim a declarat: „Ne-am luptat ani de zile să obținem recunoașterea muncii noastre și acum ne trezim puși la grămadă într-o categorie care nu reflectă specificul și dificultățile muncii noastre. Este o lipsă de respect pentru efortul pe care îl depunem zilnic.”

Conducerea interimară și valul de reorganizări contestate

Nemulțumirile angajaților de la STB nu se limitează doar la negocierile pentru contractul colectiv de muncă, ci se extind și asupra conducerii interimare a companiei. În ultimele șase luni, sub conducerea Directorului General Interimar Daniel Istrate (PNL), au fost implementate nu mai puțin de patru reorganizări controversate, care au fost deja contestate în instanță de angajați și sindicate. Aceste măsuri au afectat mai multe departamente, generând redistribuiri forțate ale personalului și o instabilitate acută în cadrul companiei. În tot acest timp, Istrate a fost adesea plecat în delegații, fapt ce a alimentat criticile, angajații acuzându-l de lipsă de implicare directă în soluționarea problemelor interne. Contestările legale împotriva reorganizărilor sunt încă în curs, accentuând tensiunile și neîncrederea în rândul personalului afectat.

Vasile Petrariu a semnat noul contract colectiv

Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor București (STB), a semnat noul contract colectiv de muncă, în ciuda scandalurilor și tensiunilor generate de negocieri. Potrivit unor surse din cadrul companiei, negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă au început într-un climat de nemulțumire generală. Chiar înainte ca discuțiile oficiale să demareze, în cadrul unei adunări sindicale din 17 iulie, mai mulți lideri de depouri i-au cerut demisia lui Petrariu, acuzându-l că a negociat pe ascuns un act adițional la contractul colectiv de muncă, fără a consulta toți membrii. Aceștia au aflat abia ulterior, „pe surse”, despre semnarea actului adițional care prevedea o majorare salarială nesemnificativă pentru angajații de rând, de doar 100 de lei pe lună.

Mai mult, actul adițional nr. 7, semnat de Petrariu la doar două zile după ce i-a fost cerută demisia, a adus beneficii salariale considerabile doar pentru conducerea STB, ceea ce a alimentat și mai mult nemulțumirile în rândul șoferilor și altor angajați. Documentele arată că, în timp ce majoritatea muncitorilor au primit creșteri nesemnificative, șefii din cadrul companiei au beneficiat de majorări substanțiale.

Poziția lui Petrariu a fost și mai mult contestată de către sindicaliștii care au participat la ședințele interne. Înregistrări din cadrul acestor întâlniri, obținute de mass-media, demonstrează cum liderii de depouri îl acuzau de lipsă de transparență și de negocierea unor măsuri care îi avantajează doar pe unii, în timp ce angajații de rând sunt lăsați fără suport adecvat. Cu toate acestea, Petrariu a continuat să-și susțină deciziile și să semneze actele adiționale fără a ține cont de cerințele colegilor săi, ceea ce a dus la o deteriorare a relațiilor interne în sindicat.

Astfel, deși Petrariu a afirmat public că semnarea contractului colectiv a fost făcută în interesul pe termen lung al angajaților, mulți șoferi se simt trădați de deciziile sale și contestă modul în care a gestionat negocierile, considerând că nu reprezintă interesele muncitorilor de rând.

Concluzie

Situația rămâne tensionată, în timp ce peste 600 de șoferi refuză semnarea actelor adiționale la contractele de muncă, cerând clarificări suplimentare și garanții că noul contract colectiv de muncă nu le va afecta în mod negativ statutul profesional și condițiile de muncă. Sindicatul și conducerea companiei vor trebui să gestioneze cu atenție această criză pentru a evita o eventuală escaladare a nemulțumirilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.