Studiu: Celulele din sângele ombilical sunt capabile să refacă un întreg sistem imunitar funcțional

Cercetătorii au creat o metodă revoluționară folosind celule din sângele din cordonul ombilical pentru a construi un sistem imunitar uman complet funcțional la șoareci, oferind o platformă superioară pentru studierea răspunsurilor imunitare și a interacțiunilor cu cancerul, cu mai puține complicații.

Cercetătorii spanioli au reușit să recreeze un sistem imunitar uman robust și funcțional la șoareci, folosind celule mononucleare din sângele din cordonul ombilical. Celulele din sângele ombilical au demonstrat o toleranță mai mare față de structurile șoarecilor, comparativ cu alte surse de celule. Acest lucru reduce semnificativ incidența bolii grefă-contra-gazdă și permite crearea unei platforme mai eficiente pentru studierea interacțiunilor dintre sistemul imunitar și celulele canceroase. Cercetările au arătat că șoarecii cu sisteme imunitare create din celule din sângele ombilical au avut răspunsuri imunitare îmbunătățite, în special atunci când au fost transplantate celule canceroase umane. Acești șoareci au prezentat rate de supraviețuire mai mari și o infiltrare mai puternică a celulelor imunitare în tumori, replicând un răspuns imunitar realist.

Aceasta este un pas semnificativ înainte în înțelegerea modului în care celulele din sângele ombilical pot fi folosite nu doar pentru a trata cancerele hematologice, ci și pentru a oferi perspective asupra răspunsurilor imunitare în cazul tumorilor solide. Capacitatea de a simula un sistem imunitar uman în modele animale deschide calea pentru cercetări mai precise și, în final, tratamente mai eficiente„, arată Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical la Cord Blood Center.

Beneficiile recoltării de celule stem la naștere

Descoperirile recente subliniază versatilitatea și puterea celulelor din sângele ombilical, care sunt adesea recoltate și stocate la naștere pentru utilizare medicală ulterioară. Celulele stem din sângele ombilical sunt deja utilizate cu succes pentru tratarea a peste 85 de afecțiuni, inclusiv diverse tipuri de leucemie, limfom și tulburări metabolice ereditare.

Recoltarea placentei în întregime, alături de de sângele ombilical și țesutul de cordon ombilical la naștere este o oportunitate unică de a asigura o sursă bogată de celule stem pentru utilizare viitoare. Aceste celule sunt extrem de valoroase deoarece nu au fost expuse la factori externi și pot fi utilizate atât în transplanturi autologe (propriile celule), cât și în transplanturi alogene (celule donate). Accesul la propriile celule poate face diferența atunci când vorbim despre tratarea uneia dintre cele peste 85 de boli grave care au, în prezent, protocol standardizat de utilizare„, a explicat Dr. Coltor.

În plus, numai anul acesta trei noi terapii celulare au fost aprobate de FDA, având ca țintă afecțiuni grave, iar peste 74% dintre studiile clinice aflate în desfășurare sunt dedicate cercetării utilizării celulelor stem în oncologie, cu rezultate promițătoare atât în cancerele de sânge, cât și în tumorile solide. Celulele din sângele ombilical sunt deja utilizate în tratamente aprobate, însă potențialul lor este departe de a fi pe deplin realizat. Pe măsură ce cercetările avansează, utilizarea acestor celule s-ar putea extinde în noi domenii ale medicinei, oferind speranță celor care se confruntă cu boli grave.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.