Bacteriile rezistente la antibiotice fac, anual, peste un milion de victime

Statisticile arată că anual la nivel global 1,3 milioane de oameni mor după ce dezvoltă rezistenţă la antimicrobiene, iar la nivelul Uniunii Europene se estimează că în fiecare an peste 35.000 de decese se produc din cauza infecţiilor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice, arată datele oficiale.

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice este marcată luni, 18 noiembrie şi tot luni începe Săptămâna Mondială de Conştientizare a Rezistenţei Antimicrobiene 2024. În acest context, profesioniştii din sectorul sănătăţii doresc să atragă atenţia asupra necesităţii de a adopta cele mai bune practici atât de către populaţie, cât şi de către personalul medico-sanitar şi de decidenţi, pentru a evita apariţia şi răspândirea germenilor rezistenţi la medicamente.

„Rezultatul utilizării inadecvate şi excesive a antimicrobienelor este cunoscut sub numele de rezistenţă antimicrobiană (AMR) şi poate pune în pericol sănătatea tuturor persoanelor. Rezistenţa la antimicrobiene (AMR) este o ameninţare critică pentru sănătatea tuturor persoanelor, cauzând anual, la nivel global, aproximativ 1,3 milioane de decese şi contribuind la alte 5 milioane de decese. Se estimează că peste 35.000 de persoane mor în fiecare an în UE/SEE din cauza unei infecţii cauzate de bacterii rezistente la antibiotice; precizează documentul citat.

Specialiștii atrag atenţia că, fără acţiuni urgente de abordare a rezistenţei la antimicrobiene, se întrevăd „consecinţe grave sociale, economice şi asupra sănătăţii populaţiei”, cum ar fi aceea că infecţiile pot deveni dificil sau imposibil de tratat cu antibiotice sau alte antimicrobiene, provocând boli de lungă durată sau deces; procedurile chirurgicale realizate uzual şi tratamentele pentru cancer ar fi grav afectate, fără disponibilitatea unor antimicrobiene eficiente pentru a preveni şi trata infecţiile; spitalele s-ar putea confrunta cu o creştere a numărului de pacienţi cu infecţii greu de tratat, punând presiune asupra resurselor şi crescând cererea de îngrijire specializată. Nu în ultimul rând, se va ajunge la o creştere a duratei de spitalizare, a costurilor de asistenţă medicală, concomitent cu o scădere a productivităţii din cauza bolii sau a unui eventual deces, prematur lucruri care pot duce la un impact economic semnificativ asupra indivizilor, familiilor şi societăţii.

Printre măsurile care contribuie la utilizarea raţională a antibioticelor se află eliberarea acestor medicamente numai în baza unei prescripţii medicale, pentru situaţii în care utilizarea antibioticelor aduce beneficii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.