Migranţii sirieni care trăiesc în Austria de mai puţin de cinci ani, vizați de expulzare

Guvernul de la Viena a început să notifice printr-o scrisoare migranţii sirieni care trăiesc în Austria de mai puţin de cinci ani, aproximativ 40.000 de persoane, că s-ar putea să nu se mai califice pentru a beneficia în continuare de azil, întrucât odată cu căderea regimului Bashar al-Assad ei nu mai pot fi consideraţi supuşi riscului de persecuţie politică în ţara lor.

Deşi scrisoarea nu este o confirmare a revocării statutului de refugiat, Oficiul Federal pentru Azil şi Migraţie din Austria (BFA) aminteşte în document că, în baza Convenţiei de la Geneva, acest statut poate fi revizuit dacă se schimbă circumstanţele în care a fost recunoscut.

„În cazul dumneavoastră, circumstanţele s-au schimbat în ţara de origine. Ca urmare a căderii regimului sirian, nu mai trebuie să vă temeţi de nicio persecuţie politică în ţara dumneavoastră de origine”, se arată în scrisoarea publicată de mai multe mass-media austriece.

Documentul mai precizează că cei afectaţi vor fi informaţi în timp util cu privire la „paşii următori”.

Acest mesaj, plus decizia guvernului austriac de a suspenda procesarea cererilor de azil deja primite, a stârnit temeri că mulţi dintre cei aproape 100.000 de sirieni care trăiesc în Austria vor fi forţaţi să se întoarcă în ţara lor, devastată de un război civil început în anul 2011.

Guvernul austriac le-a oferit chiar şi 1.000 de euro sirienilor care decid să revină în ţara lor, sumă „primită cu umor” de membrii comunităţii migranţilor sirieni, afirmă Samar Albaradan, autoare a unui studiu privind diaspora siriană din Austria, citat de Agerpres.

La rândul său, preşedintele organizaţiei „Comunitatea liberă a sirienilor”, Abdulhkeem Alshater, a descris această scrisoare ca fiind „lipsită de respect, insensibilă şi absolut inacceptabilă”. „Abia ce a căzut regimul al-Assad, şi politicienii austrieci se gândesc deja la deportări în Siria”, a criticat el.

Scrisoarea este surprinzătoare în condiţiile în care săptămâna trecută directorul BFA, Gernot Maier, afirma că, ţinând cont de faptul că situaţia în Siria este încă foarte instabilă, „în prezent nu pot fi luate decizii de repatriere”.

Presa austriacă le recomandă refugiaţilor sirieni să prezinte autorităţilor argumente cu probe prin care-şi pot susţine dreptul de a rămâne în continuare în Austria, cum ar fi dovedirea integrării pe piaţa muncii şi capacitatea de a se autoîntreţine, precum şi nevoia de a beneficia în continuare de protecţie în condiţiile situaţiei încă volatile din Siria.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.