Ministrul Educației, Daniel David, pune „punctul pe i”: Nu se renunță la orele de istorie universală și istorie a românilor în clasele a 11-a și a 12-a, ci se propune mutarea acestora în clasele a 9-a și a 10-a!
Ministrul Educației, Daniel David, a clarificat miercuri seară că nu se renunță la orele de istorie universală și istorie a românilor în clasele a 11-a și a 12-a, ci se propune mutarea acestora mai devreme, în clasele a 9-a și a 10-a. El a subliniat că planurile-cadru sunt în prezent în dezbatere publică și că așteaptă opiniile specialiștilor.
„Dacă vă uitați ce am propus pentru clasa a 9-a și a 10-a, am propus ca istoria românilor să fie făcută acolo pe motivul că au fost foarte multe argumente legate de faptul că în clasa 12-a, cei care sunt la biochimie, la mate-fizică, se pregătesc bacalaureat, nu mai abordează serios aceste discipline care țin de cultura națională. Ideea a fost să le aduci mai jos, în clasa a 10-a poate clasa a 9-a. Eu când am făcut istorie în liceu, într-adevăr, am făcut-o în clasa a 9-a”, a explicat Daniel David, la Digi 24.
Și atunci, am pus în dezbatere și în consultare publică proiectele pentru planul de cadru și așteptăm feedback-ul specialiștilor din diverse domenii, fiindcă în final, în luna martie, forma la care va trebui să ajungem trebuie să fie o formă larg acceptată în sistem. Eu n-am spus consens sau să fie toată lumea de acord că nu se poate, dar trebuie să ai un suport larg în sistem, astfel încât planurile-cadru să servească dezvoltarea elevului, să protejeze și să stimuleze dezvoltarea profesorilor și să deschidă școala spre societate. Cam asta este filozofia”, a mai spus ministrul.
Referitor la solicitarea celor 12 decani de facultăți de Istorie și a președintelui Academiei Române, care cer menținerea unei ore de istorie universală sau istorie a românilor pe săptămână în clasele a 11-a și a 12-a la anumite profiluri, Daniel David a afirmat că înainte de a decide asupra numărului de ore, este necesară o viziune clară asupra modului în care trebuie structurată materia de istorie la liceu.
„Dispar din curriculum-ul centralizat, dar am primit memoriu, avem perioada de dezbatere până în 6 martie. Mă întâlnesc cu cei care au trimis memoriul, probabil săptămâna viitoare, fiindcă, sigur că numărul de ore contează și vom ajunge acolo, dar înainte de a ajunge la numărul de ore, noi trebuie să avem un model. Adică: cum vrem să arate istoria din clasa a 9-a până în clasa a 12-a? Materiile trebuie să fie mai generale, mai specifice?”, susține el.
În ceea ce privește modificările privind structura disciplinelor, ministrul a explicat că noua abordare vizează o mai mare flexibilitate. Astfel, în loc ca ministerul să impună un număr fix de ore pentru fiecare profil, va exista o componentă descentralizată, care va permite școlilor și elevilor să aibă mai multă libertate în alegerea disciplinelor și a numărului de ore alocate.