Maria Grapini îi cere explicații, în plenul PE, vicepreşedintelui executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru prosperitate şi strategia industrială, în privința eficienței industriei siderurgice. Stephane Sejourne îi răspunde eurodeputatului S&D!

Europarlamentarul Maria Grapini a avertizat, în plenul PE de la Strasbourg, în prezența vicepreşedintelui executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru prosperitate şi strategia industrială, Stephane Sejourne, că fără o industrie solidă nu putem să avem, la nivelul Uniunii Europene, o securitate economică și socială.

„Industria metalelor, industria cimentului, industria chimică, sunt energofage, consumă foarte multă energie. Trebuie, însă, domnule comisar, să avem un plan combinat. Ați prezentat planul privind oțelul și metalele, dar vă reamintesc că și celelalte industrii au nevoie de un plan eficient. Problema cheie rămâne, să nu uităm, energia. Dacă nu rezolvăm problema costului energiei, este clar că inputul va fi cel care va da prețul final și va afecta pe toată lumea!”, a punctat, în intervenția sa, eurodeputatul Grapini.

De asemenea, Maria Grapini a reiterat necesitatea rezolvării problemei privind protecția pieței interne în privința intrărilor de produse din țările terțe, care nu au atâtea restricții cum au, spre exemplu, produsele din UE.

Mai mult, eurodeputatul S&D a solicitat Comisiei Europene să schimbe urgent două lucruri: să facă studii de impact înainte de a lua decizii și să schimbe viteza de luare a acestor decizii.

“Eu m-am născut într-o zonă din România în care industria siderurgică avea zeci de mii de locuri de muncă. S-au distrus aproape toate. Ce facem, acum, ca să nu continue demolarea industriei metalelor, a siderurgiei și a celorlalte industrii?”, a conchis Maria Grapini.

În răspunsul adresat, în plenul PE, europarlamentarului Grapini, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru prosperitate şi strategia industrială, Stephane Sejourne, a precizat că oficialii Comisiei Europene au început, deja, un dialog strategic în legătură cu industria chimică, un sector important la care se referă această dezbatere, cu obligația de a putea moderniza infrastructurile proprii.

Potrivit oficialului european, avem infrastructuri de peste 40 de ani, aproape 50% dintre acestea trebuie urgent modernizate și, mai ales, eficientizate, în raport cu concurența noastră internațională. Trebuie, de asemenea, a mai spus Sejourne, să fim mai competitivi, în aceste domenii, în Europa.

Nu în ultimul rând, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru prosperitate şi strategia industrială, a vorbit și despre importanța măsurilor de impact, în contextul în care 47 de proiecte au fost depuse de Comisia Europeană. Dintre acestea, a susținut, Sejourne, zece privesc reciclarea – reciclarea materiilor prime este un obiectiv prioritar pentru Comisie, mai ales că noi considerăm că, pentru anul 2030, în cazul a 17 materii critice și strategice, se propune 25% nivel de reciclare, la nivel european.

“Este un nivel care reprezintă un prim pas. Astăzi, nu suntem acolo pentru că o parte din materiile prime pleacă din Asia și revin recondiționate după reciclare… și acesta este paradoxul situației în care ne aflăm. Aceste discuții cu PE vor continua cu o serie de legi pentru punerea în aplicare a acestui Pact și cu răspunsuri foarte practice pe care le vom aduce în interesul Comisiei noastre Europene”, a încheiat oficialul european.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.