Peste 20.000 de locuri de muncă, disponibile în sistemul de sănătate. Cât câștigă, în medie, medicii și asistentele medicale…
Sistemul medical din România continuă să ofere unele dintre cele mai stabile și bine plătite oportunități profesionale, arată cele mai recente date publicate de Salario, comparatorul de salarii realizat de platforma de recrutare eJobs.
Diferențele salariale sunt însă semnificative în funcție de specializare, nivelul de experiență, dar și de tipul instituției sanitare – publică sau privată – în care activează personalul medical.
Potrivit datelor centralizate, un medic are un salariu mediu net de aproximativ 8.400 de lei pe lună, în timp ce un rezident câștigă în jur de 6.000 de lei. Salariile scad considerabil în rândul personalului mediu și auxiliar: o asistentă medicală câștigă, în medie, 3.600 de lei, iar un infirmier – 3.000 de lei lunar. Reprezentanții eJobs subliniază că veniturile pot fi influențate semnificativ de vechime, specializări și sporurile pentru condiții de muncă dificile.
„Fiind un domeniu esențial, medicina oferă unele dintre cele mai stabile și bine plătite oportunități de carieră din România. Salariile variază în funcție de specializare, experiență și tipul instituției în care se lucrează. Medicii din mediul privat sau cei cu propriile clinici pot avea venituri considerabil mai mari”, explică Roxana Drăghici, șefa de vânzări a eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România.
Aceasta subliniază importanța întregului personal medical, nu doar a medicilor, în buna funcționare a sistemului sanitar.
„Pe lângă medici, și asistenții medicali, infirmierele și personalul auxiliar joacă un rol crucial în sistemul sanitar. Salariile asistenților medicali ajung în medie de 3.600 de lei net pe lună, iar cu experiență și specializări suplimentare, acestea pot crește. Infirmierele și brancardierii au venituri mai apropiate de salariul minim pe economie, dar pot beneficia de sporuri pentru condiții speciale de muncă”, mai spune Drăghici.
Gărzile, orele suplimentare și sporurile pentru turele de noapte sau pentru condiții grele contribuie, de asemenea, la completarea salariilor în sistemul medical, mai ales în cazul celor care lucrează în spitalele de stat. Deși diferențele între salariile nete ale medicilor și cele ale infirmierilor sunt considerabile, toate aceste categorii profesionale pot beneficia de suplimente salariale care să le ridice venitul final.
eJobs precizează că Salario, comparatorul său de salarii, funcționează pe baza informațiilor furnizate direct de utilizatori, având deja peste 820.000 de profiluri înregistrate cu detalii despre venituri. În paralel, platforma listează în prezent peste 22.000 de locuri de muncă disponibile în România, multe dintre ele în domeniul medical.