Efectele devastatoare ale fumatului asupra danturii

Fumatul este principala cauză a dezvoltării bolilor care pot fi prevenite.Tot ţigările sunt vinovate de îmbătrânirea prematură a pielii şi apariţia disfuncţiilor sexuale.

Ştiai, de exemplu, că plămânii unui fumător au nevoie de 15 ani din momentul renunţării la fumat pentru a “semăna ” cu cei ai unui nefumător?

Deşi majoritatea fumătorilor cunoaşte  riscurile la care se expune atunci când fumează, puţini ştiu că fumatul poate avea efecte negative şi asupra sănătăţii orale. Îngălbenirea dinţilor, tartrul, sensibilitatea dentară şi respiraţia neplăcută sunt doar câteva dintre problemele la care te expui ca fumător.

Domnul doctor Ion Melnic ne ajută să înţelegem mai bine care sunt efectele nocive ale fumatului asupra sănătăţii orale.

Pe lângă bolile gingivale şi dezvoltarea necontrolată a bacteriilor din cavitatea bucală, fumatul reprezintă principala cauză care duce la dezvoltarea cancerului oral. Acest tip de cancer este unul periculos pentru că semnele timpurii ale acestuia nu sunt uşor de observat. Iar atunci când cancerul oral evoluează, acesta se răspândeşte în organism prin intermediul sistemului limfatic, celulele canceroase fiind transportate prin limfă”,explică Dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară şi coordonator al Clinicii Dr. Melnic.

Fumul de ţigară este cauza decolorării dinţilor în mod inestetic, dar şi a creşterii sensibilităţii acestora. Cu toate că la început petele sunt superficiale şi pot fi îndepărtate cu uşurinţă, fumatul pe o perioadă lungă de timp duce la schimbarea permanentă a culorii dinţilor, petele se infiltându-se în fisurile smalţului dentar.

Apariţia plăcii bacteriene (tartrul) este favorizată tot de fumat. Placa bacteriană este principala cauză care duce la apariţia problemelor legate de dentiţie. Mai mult, în timp, placa bacteriană determină scăderea rezistenţei dinţilor şi la căderea acestora.

Fumatul determină apariţia parodontitei, o boală a gingiei. Parodontita se caracterizează prin inflamaţia ţesuturilor de susţinere a dinţilor şi este o leziune ireversibilă care, în timp, duce la pierderea dinţilor.

Alte efecte nocive asupra sănătăţii orale cauzate de fumat sunt durerile sau sângerările la nivel gingival în periajul dentar, formarea abcesului gingival sau prezenţa unor scurgeri purulente, umflarea, înroşirea sau creşterea sensibilităţii gingiei, posibilitatea apariţiei unor dureri în zona oro-facială, slăbirea sistemului imunitar al organismului şi implicit dezvoltarea necontrolată a bacteriilor din gură şi a cariilor, respiraţia urât mirositoare, depunerea mult mai rapidă a tartrului sau uscăciunea gurii.

Rezultatele celor mai recente studii în domeniu arată că:

  • peste 90% dintre pacienţii care au diverse forme de cancer oral sunt fumători
  • peste 35% dintre fumători au cel puţin trei afecţiuni dentare
  • fumătorii sunt de două ori mai predispuşi decât foştii fumători şi de patru ori mai predispuşi decât nefumătorii la o stare de sănătate orală precară
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.