Efectul fumatului îndelungat asupra creierului

Un studiu amplu arată că, pe termen lung, fumatul poate duce la subţierea cortexului, o importantă regiune cerebrală.

Cortexul este stratul exterior al creierului, unde au loc funcţiile cognitive esenţiale, cum sunt memoria, limbajul şi percepţia. Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea McGill şi de la Universitatea din Edinburgh.La cercetare au luat parte 244 de bărbaţi şi 260 de femei cu vârsta medie de 73 de ani. Din grup făceau parte nefumători, fumători şi persoane care renunţaseră la fumat. Toate aceste persoane fuseseră analizate în anul 1947, în cadrul Scottish Mental Survey. Acum, cercetătorii au observat starea lor de sănătate prin interviuri şi prin scanări cerebrale.

Fumătorii şi foştii fumători aveau multe regiuni din cortex mai subţiri comparativ cu nefumătorii. Cu toate acestea, în cazul foştilor fumători o parte din cortex îşi recăpătase parţial grosimea, prin urmare renunţarea la acest viciu are efect benefic, precizează coordonatorul studiului, medicul Sherif Karama.

Din păcate, procesul de refacere este incomplet şi foarte lent, avertizează cercetătorii. Fumătorii înrăiţi, deşi renunţaseră la fumat de 25 de ani, tot aveau un cortex mai subţire. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, cortexul începe să devină mai subţire, dar fumatul accelerează foarte mult acest proces. Un cortex mai subţire este asociat de obicei cu declinul cogntiv.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.