Ștevia, recomandată diabeticilor
Ștevia este recomandată diabeticilor! Extractul dulce de stevie este folosit cu succes în numeroase alimente şi băuturi. Unii specialişti spun ca ceaiul din această plantă ar inhiba pofta de dulciuri şi alimente grase şi ar fi benefic persoanelor cu hiperglicemie.
Aceste plante sunt diferite şi ca aspect şi din punct de vedere al compoziţiei. Ştevia o puteţi plasa pe aceeaşi linie cu spanacul. Este la fel de dulce ca acesta, dar nu la fel de dulce precum….stevia! Deşi amandouă au darul de a scădea glicemia. Ştevia ne mai întăreşte cu proteine, fibre, fosfor, zinc, potasiu, magneziu, şi cu vitaminele A şi C. Previne şi combate astenia de primăvară, este detoxifiantă şi chiar luptă cu acneea şi ridurile, după cum afirmă unii specialişti în nutriţie.
În schimb, calitatea numărul unu a șteviei ar fi aceea de a stabiliza nivelul de zahăr din sânge. Presa online din întreaga lume afirmă pe baza unor studii că ștevia ar mări rezistenţa la insulină şi că ar stimula producţia acestui hormon esenţial în metabolismul glucidelor. Stevia nu creşte pe la noi! Sunt aproximativ 240 de specii de ierburi şi arbuşti care cresc în zonele subtropicale şi tropicale din America de Nord şi America de Sud. Îndulcitorul se obţine din stevia rebaudiană. Iar compuşii activi sunt steviozida si rebaudiozida. Ștevia are de 300 de ori puterea de îndulcire a zahărului, afirmă unii specialişti în nutriţie din România. Deşi foarte dulce, această plantă este foarte săracă în calorii şi are un indice glicemic mic.
Aceste calităţi ale sale sunt cele care descurajeaza absorbţia glucozei în sânge. Stevia ar stimula astfel, funcţia pancreasului şi de aceea ar fi recomandată în cazurile de diabet de tip I şi II, dar şi în cazurile de obezitate, hipertensiune, ischemie, infecții gripale sau candidoză, conform site-ului diversificare.ro. Tot mai multe persoane folosesc ștevia ca înlocuitor al zahărului. Noi vă sfătuim să consultaţi şi un medic înainte de a o introduce în alimentaţie! Şi asta deoarece specialiştii nu dau toate informaţiile de pe internet drept sigure şi, uneori, nici măcar toate studiile deoarece acestea se bazează pe metode diferite.