Directorul ELCEN, despre noile strategii ale companiei
Marcel-Octavian Nicolaescu a preluat conducerea Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică din România, începând cu 6 martie a.c. În prezent, el se află în fața unui moment important pentru companie: o posibilă fuziune cu Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București, dar și o schimbare de management și politică organizațională.
Cu peste 20 de ani de experiență în management, Marcel Nicolaescu a obținut perfomanțe notabile în companiile în care a activat. În doi ani și jumătate a reușit să revitalizeze Compania Națională de Sare (SALROM), o societate care înregistra pierderi semnificative. Printr-o restructurare inteligentă și retehnologizare, Nicolaescu a readus compania pe piața externă. În consecință, SALROM a început să exporte sare în Germania, generând totodată și profit.
Marcel Nicolaescu a lucrat, totodată, în cadrul Romtelecom și Primăria Capitalei, unde a fost viceprimar timp de doi ani și jumătate. Recenta numire în managementul ELCEN reprezintă pentru el o provocare, susține acesta. Se consideră un profesionist care crede în ceea ce face și lucrează 12 ore pe zi pentru a coordona lucrurile în direcția propusă.
Cotidianul „Cronica Română” vă prezintă un interviu în două părți cu directorul general al ELCEN, Marcel Octavian Nicolaescu.
Reporter: Domnule director, spuneți, vă rog, cititorilor cotidianului nostru câteva cuvinte despre dumneavoastră…
Marcel Nicolaescu: Am un CV de care sunt mândru. Sunt mândru, pentru că am avut șansa să devin un om foarte organizat, care a lucrat în medii bine structurate. Mă refer la companii naționale de mare interes, precum Romtelecom, în care am activat 12 ani, sau Poșta Română, unde am deținut aproape trei ani funcția de director executiv administrativ.
Am dat curs apoi unei mari provocări prin preluarea conducerii Companiei Naționale de Sare (SALROM), unde am reușit în doar doi ani și jumătate – timp în care am avut două mandate- să revitalizez societatea pe care am preluat-o cu pierderi semnificative. Deși, inițial, compania nu mai avea nicio vizibilitate în piață, după doi ani și jumătate am ajuns, spre exemplu, să vindem sare în Germania.
De altfel, am făcut o restructurare masivă la SALROM, inclusiv retehnologizări, astfel încât în momentul întreruperii, oarecum bruște a celui de-al doilea mandat, compania avea un profit important.
După acest moment important al carierei mele, am intrat în administrația publică locală, unde, timp de doi ani și trei luni, am deținut funcția de viceprimar general al Capitalei. Aici am învățat foarte multe lucruri alături de primarul general, Sorin Oprescu, pe care-l consider un profesionist. Din această postură m-am ocupat de o serie de activități esențiale, printre care și coordonarea activității RADET. În această ecuație mi s-a oferit perspectiva de a lucra la un memorandum care cuprindea un aspect foarte important, și anume, realizarea unui serviciu integrat de alimentare cu energie termică pentru bucureșteni. Acest lucru conducea, pe de o parte, la un efort suportabil pentru populație, iar pe de alta, la un efort cât mai mic din partea bugetului Capitalei. Memorandumul a fost aprobat în 27 martie 2013. Aici m-am intersectat foarte mult cu activitatea ELCEN, deoarece erau niște grupuri comune care își desfășurau activitatea pentru implementarea acestor termeni din memorandum. De asemenea, am avut multe întâlniri în Consiliul de Administrație al ELCEN unde se discutau punctele aferente pașilor din memorandum. Au existat, este adevărat, numeroase contradicții pe această temă.
R: Vechea conducere a ELCEN a avut, din păcate, o prestație cu mult sub așteptări. Ba mai mult, s-a opus acestui proiect susținut cu tărie de dumneavoastră?
M.N. Deși nu-mi place să îi critic pe cei care au ocupat funcții de conducere înaintea mea, consider că schimbarea vechii conduceri a fost una benefică, mai ales că aceasta s-a opus acestui proiect care viza, după cum spus, realizarea serviciului integrat. În acel moment am avut o implicare importantă în ceea ce privea divizarea. Ca atare, Palasul a plecat la Constanța, Iernutul s-a transferat la Romagaz, iar Titanul a rămas în cadrul Ministerului Energiei. În acest moment, ELCEN deține doar patru CTE-uri: Grozăvești, Progresu, Sud și Vest, care deservesc producția pentru RADET București, regia ce asigură transportul și distribuția agentului termic pentru locuitorii Capitalei.
După realizarea divizării ELCEN, la sfârșitul anului trebuia să se promoveze Hotărârea de Guvern privind transferul acțiunilor din domeniul privat al statului în domeniul Municipiului București. Am participat la o serie de întruniri la ministerele avizatoare (Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor Publice, MDRAP și Ministerul Justiției), unde inițiator era Ministerul Energiei.
În 26 noiembrie, din dispoziția primarului general al Capitalei, am văzut avizul favorabil de oportunitate din partea ANRSC, instituția care reglementează serviciile comunitare. Chiar și avizul dat de Direcția de Investiții arăta că transferul era perfect legal. Seara însă, am găsit un aviz negativ dat de secretarul general al MDRAP, care a zis că decizia era ilegală. Au fost apoi demarate discuții la ministere, subiectul a intrat pe ordinea ședințelor de guvern din 3,10 și 17 decembrie, ulterior intrându-se în sărbătorile de iarnă.
Discuțiile pe marginea Hotărârii de Guvern au fost reluate în februarie anul acesta, când a apărut o nouă situație, determinată de o speță asemănătoare de acum un an-doi, ce viza transferul unui pachet de acțiuni (20%) de la Portul Maritim Constanța în portofoliul Primăriei Constanța, declarat neconstituțional. În acest moment există discuții și se încearcă obținerea unor avize de la catedra de Drept Constituțional de la Facultatea de Drept (Universitatea București). Ce trebuie spus este că această Hotărâre de Guvern se află într-un impas care reflectă starea de spirit a celor două entități.Și anume, producția este asigurată de ELCEN, care este controlată de Ministerul Energiei, în timp ce RADET București, care asigură transportul și distribuția, se subordonează Primăriei Capitalei.
R: Numirea dumneavoastră la conducerea ELCEN a avut considerentul că sunteți la curent foarte bine cu această situație?
M.N: Este corect, cunosc bine speța. Motivat de susținerea pe care am avut-o în cadrul acestui proiect, trebuie să încercăm toți cei implicați să acționăm unitar cu rezultate benefice pentru toată lumea. Chiar luni am avut o discuție cu ministrul Energiei, primarul general al Capitalei și mai mulți secretari de stat, reluând consultările pe marginea avizelor necesare în privința transferului de acțiuni. Până atunci, pe termen scurt, situația ELCEN este extrem de importantă. Aceasta din urmă nu este una foarte bună în acest moment și spun asta ca să nu folosesc termeni mai duri. În perioada următoare trebuie să analizăm foarte bine cauzele care au condus la această situație. O cauză a fost Palasul, care a generat pierderi mari – zece milioane de euro pierderi pe an. Deși Palas a fost preluat de Constanța, în continuare rămân probleme mari generate de datoriile la furnizorii de gaze. Am preluat un deficit de cash-flow foarte mare. Ca o comparație, la dimensiunile Companiei Naționale a Sării, aceste pierderi nu se regăseau.
Am luat legătura cu importanții furnizori de gaze, principalul fiind Romgaz. M-am deplasat la Mediaș, Reprezentanții Fondului Proprietatea, care este acționar minoritar, erau impacienți de faptul că nu reușim să ne achităm valoarea facturii de gaze, pe care ELCEN a preluat-o în această iarnă.
Explicam chiar luni, în întâlnirea de care vă vorbeam, că ELCEN a luat o cantitate de gaze de aproximativ 700 milioane de euro și nu a încasat decât jumătate din această sumă, în special, din cauza RADETULUI, care se află într-o situație mult mai gravă decât noi. Dar suntem legați “ombilical” unii de alții, nu avem ce face.Mi-e teamă ca situația de la RADET să nu se deterioreze în așa măsură încât să ne tragă și pe noi în jos.
Un interviu realizat de Iulian Badea
Partea a doua a interviului cu directorul general al ELCEN va fi publicată vineri, 24 aprilie.