Cod galben de inundații pentru mai multe râuri

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Bucureşti a emis sâmbătă dimineaţa o atenţionare hidrologică pentru mai multe râuri din ţară. Pentru intervalul 18.04.2015 ora 06:00 – 18.04.2015 ora 16:00, s-a emis cod galben de inundaţii. Hidrologii au anunţat scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele 9 ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe unele râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş şi Someşul Mare (judeţele Maramureş, Satu-Mare şi Bistriţa-Năsăud), relatează Romaniatv.net.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Lăpuş, Iza şi Tur.

Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”.

Sâmbătă, norii acoperă cerul în cea mai mare parte a zilei în majoritatea regiunilor, doar prin nord-vest cerul e variabil. În prima parte a zilei plouă, slab, local în Banat, în Transilvania şi în Moldova, dar după-amiază în sud şi în sud-est aşteptăm averse şi descărcări electrice, pe arii extinse în Muntenia şi în Dobrogea, unde cantităţile de apă trec de 15 l/mp, în timp ce în Oltenia aceste fenomene vor fi izolate. La munte vor fi precipitaţii mixte. Vântul prinde putere în majoritatea zonelor, cu rafale ce pot trece de 50..60 km/h. În vest, în nord şi în centru se răceşte accentuat astfel încât valorile termice vor fi mai mici decât mediile multinuale. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 9…10 grade în nordul Moldovei şi în estul Transilvaniei şi 21…22 de grade în Lunca Dunarii.

Vremea se răceşte sâmbătă, maximele nu mai trec de 18, 19 grade, iar instabilitatea atmosferică se accentuează după-amiază când cerul se înnorează şi vor fi averse moderate cantitativ şi posibil descărcări electrice. Vântul va avea din când în când răbufniri.

Duminică, temperaturile scad şi în regiunile sudice astfel că vremea va deveni răcoroasă în toată ţara, cu maxime de la 9 grade în estul Transilvaniei până la 17 grade în sud-vestul Olteniei. Cerul va avea înnorări temporare în nord şi în centru unde local va ploua slab. În celelalte regiuni cerul va fi variabil şi doar izolat e posibil să plouă slab. În Carpaţii Orientali vor fi precipitaţii mixte. Vântul suflă mai alert îndeosebi în est şi centru.

Duminică, vremea va fi predominant frumoasă, dar va deveni răcoroasă, cu maxime de cel mult 15…16 grade.
Vremea va fi răcoroasă în toată ţara luni, chiar rece pentru această dată în nord, centru şi în nord-est, unde valorile termice mai scad puţin, astfel încât maximele vor fi cuprinse între 5 grade în estul Transilvaniei şi 16…17 grade în sudul Munteniei şi al Olteniei. Cerul va fi temporar noros şi vor fi ploi, mai ales averse şi posibil descărcări electrice în jumătatea de nord a ţării. În zonele de munte, vor predomina ninsorile, iar noaptea, trecător, şi în nordul Moldovei şi estul în Transilvaniei pot fi precipitaţii mixte. Vântul are intensificari locale iar la munte suflă cu putere.
Vremea încă răcoroasă luni, cu maxime în jur de 15 grade. Cerul va fi temporar noros, iar vântul are ceva răbufniri ce accentuează senzaţia de răcoare.
Vremea se va menţine rece pentru ultima decadă a lunii aprilie în cea mai mare parte a ţării, cu maxime intre 7 si 17 grade. Mai plouă slab, local, în centru, est şi în sud-est şi izolat în rest. În zona de munte precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. De miercuri până aproape de finalul săptămânii viitoare vremea se încălzeşte uşor, iar valorile termice se apropie de mediile climatologice. În acest interval şanse mai mari să plouă, slab însă, vor fi în nord, în centru şi în nord-est.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.