Iohannis și liderii politici discută despre reforma electorală
Președintele Klaus Iohannis a invitat luni la Palatul Cotroceni partidele și formațiunile politice reprezentate în Parlament, pentru consultări privind stadiul legislației electorale și procedurile parlamentare de încuviințare a cererilor justiției.
Potrivit Administrației Prezidențiale, consultările vizează stadiul legislației electorale, inclusiv cel al reglementărilor necesare asigurării dreptului de vot al românilor care trăiesc în afara granițelor, procedurile parlamentare de încuviințare a cererilor de urmărire penală, reținere, arestare sau percheziție a membrilor Parlamentului, precum și alte teme de interes public.
„Finanțarea partidelor și a campaniilor electorale trebuie să fie corectă și transparentă. Românilor din străinătate trebuie să li se asigure dreptul la vot. Reforma sistemului electoral trebuie să garanteze prezența unor candidați preocupați de buna gestionare a banilor publici și care într-adevăr să-i reprezinte pe cetățeni.
De asemenea, trebuie să ne asigurăm că viitorul Parlament va coopera pe deplin cu justiția. De luni, încep o nouă serie de consultări pe aceste teme cu partidele și formațiunile politice reprezentate în actualul Parlament”, scria Iohannis pe Facebook.
Consultările vor începe la ora 10,00 cu Partidul Social Democrat, urmând ca șeful statului să se întâlnească cu Partidul Național Liberal (ora 11,00), Uniunea Națională pentru Progresul României (ora 12,00), Partidul Conservator (ora 15,00), Uniunea Democrată Maghiară din România (ora 16,00), Grupul parlamentar al minorităților naționale (ora 17,00).
Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a anunțat că se va prezenta la consultările de la Cotroceni însoțit de o delegație a social-democraților. El a spus că mandatul cu care vine la întâlnirea cu șeful statului vizează reforma electorală. ”Reforma electorală, așa cum am stabilit. Asta înseamnă un alt sistem pentru alegerile parlamentare, pentru alegerile locale și pentru asigurarea votului tuturor cetățenilor din afară țării și din țară”, a precizat Victor Ponta.
Și președintele Uniunii Naționale pentru Progresul României, Gabriel Oprea, a anunțat că va merge la consultările de la Cotroceni. „Luni, mergem la consultări, la Cotroceni, mergem cu toată deschiderea, o delegație de șase colegi, UNPR este deschis, în actualul context de securitate, pentru orice proiect național adevărat pe care îl prezintă fie președintele României, fie orice formațiune politică din România”, a precizat Oprea.
Delegația Partidului Național Liberal va fi condusă de copreședintele PNL Vasile Blaga, Alina Gorghiu aflându-se, în perioada 19 — 26 aprilie, la Adunarea Parlamentară a NATO, care se desfășoară în SUA, în calitate de membru al delegației României. Alături de Blaga, din delegație vor mai face parte prim-vicepreședinții Cătălin Predoiu și Ludovic Orban, vicepreședintele Mihai Voicu și secretarii generali Marian Petrache și Gheorghe Flutur.
PNL va susține la consultările cu președintele Klaus Iohannis proiectele inițiate de liberali cu privire la exercitarea votului de către cetățenii din afara granițelor și la simplificarea și accelerarea procedurilor parlamentare, a declarat joi purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe. „Mandatul nostru este clar la consultările cu președintele Klaus Iohannis, care ne pică ca o mănușă. În legătură cu posibilitatea exercitării votului pentru cetățenii din afara granițelor, PNL a depus un proiect la Parlament pe care îl vom susține și în fața președintelui”, a afirmat Stroe.
El a arătat că liberalii sunt în favoarea simplificării și accelerării procedurilor parlamentare în cazul cererilor justiției. „Suntem pentru și avem de un an un proiect prin care se simplifică și se accelerează procedurile parlamentare, în contextul în care propunem un termen de 48 de ore de soluționare a cererilor justiției”, a spus Stroe.
Kelemen Hunor, președinte al UDMR, a declarat că mandatul cu care se va prezenta luni la Cotroceni vizează alegerea primarilor într-un singur tur și un prag de 3% pentru alegerile locale.
„Mandatul este foarte clar, vrem o legislație electorală care să asigure o reprezentare proporțională, primari dintr-un singur tur de scrutin și, așa cum am anunțat și propus, 3% prag electoral pentru alegerile locale. Pentru parlamentare susținem ideea revenirii pe liste județene, dar repartizarea mandatelor să fie pe un sistem care asigură reprezentare proporțională”, a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, Kelemen Hunor.
El a precizat și că este important ca toți cetățenii care doresc să își exercite dreptul de vot să poată face acest lucru neîngrădit și în limitele legii.
„Există această posibilitate, există niște criterii, înregistrarea prealabilă a celor care vor să meargă la vot, este un sistem care funcționează peste tot în lume. Nu trebuie să fie niciun cetățean român care dorește să meargă la alegeri și să participe la vot și să nu aibă această posibilitate, respectând criteriile și condițiile legislative. Sigur, este importantă pentru alegerile prezidențiale această posibilitate de a vota și într-o oarecare măsură și pentru alegerile parlamentare. Pentru locale și pentru europarlamentare nu are nicio miză, dar trebuie găsită o soluție echilibrată și corectă”, a spus liderul UDMR.
Kelemen Hunor va conduce luni delegația formațiunii la consultările care vor avea loc la Cotroceni, din componența acesteia urmând să facă parte și președintele Consiliului Reprezentanților Unionali, Rozalia Biro.
Liderul Grupului minorităților naționale din Camera Deputaților, Varujan Pambuccian, a precizat că va merge luni la consultările de la Palatul Cotroceni. „O să participăm la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis. Voi merge cu o delegație a grupului nostru, este prea devreme să spun cu ce mandat ne vom prezenta la întâlnire. O să stabilim luni în ședința de grup care va fi delegația și cu ce mandat mergem la Cotroceni”, a declarat, joia trecută, pentru Agerpres, Varujan Pambuccian.