Mânăstirea Humor, jumătate de mileniu de istorie și ortodoxie!

Mânăstirea Humor denumită și Mânăstirea Humorului este situata  mai sus pe raul Humorului, aprope de orasul Gura Humorului, imprejmuita de dealuri impadurite. In jur, pe valea raului s-a format si satul ce da numele manastirii, Manastirea Humorului. In timpul secolului al XV-lea Humor a fost printre cele mai cunoscute manastiri din judet.

Ruinele primei biserici a Manastirii Humorului sau Humor, cum era cunoscuta pe atunci, se afla cinci sute de metri mai incolo. Un document mentionat de Alexandru cel Bun certifica faptul ca judecatorul Oana a construit o manastire in Humor. Judecatorul Oana a fost un boier bogat ce a avut de asemeni case si o biserica de piatra in Tulova. Ruinele arata o mica biserica monahala cu trei turnuri si posibil o constructie deasupra naosului asa cum indica pilastri masivi ce o sustin in colturile camerei. Pronaosul a fost adaugat constructiei ceva mai tarziu. Biserica a fost construita din blocuri masive de piatra decorate in exterior cu discuri emailate din ceramica si pictate in interior asa cum reprezinta fragmentele de pictura gasite de descoperirile arheologice.

In 1483 Stefan cel Mare a ordonat caligrafului Nicodim, calugar la Manastirea Putna, sa copie Cele Patru Evanghelii ale manuscrisului decorat cu portrete in miniatura. Modelul a fost un manuscris al lui Gavril Uric, facut in 1429, dar cele Patru Evanghelii ale Humorului includ un portret unic cu printul ingenunchind in fata Fecioarei si a Pruncului Sfant. Cativa ani mai tirziu manuscrisul a fost imbracat in argint. Nu se stie de ce o manastire de o asemenea importanta a fost distrusa. Dar multe alte manastiri au intâmpinat aceeasi soarta cam in acelasi timp. Se considera ca un anumit dezastru a cauzat colapsul partial in cea de a treia decada a secolului 16.
Exonartexul cu deschidere al bisericii din Humor, este primul de acest gen din Bucovina iar mai tarziu a fost imitat doar in arhitectura bisericii din Moldovita. Deja in ultima decada a secolului 15, biserica din Balinesti a fost construita cu o mica veranda de deschidere pe partea de sud a cladirii. In 1522, doar opt ani inainte de Humor, biserica din Parhauti a fost construita cu un exonartex cu doua deschideri, care comparabil cu acoperisul situat la joasa inaltime si cu cele doua deschideri la nivel inferior, pare un spatiu inchis. Peretele de est si bolta exonartexului prezinta o simpla tema ampla “Judecata de Apoi”, urmand exemplul Manastirii Sfantului Nicolae din Probota. Figura nobila a lui Christos este inlocuita de cea a lui Adam si Eva. Langa ele este Mana Domnului ce tine balanta pentru a cantari sufletele si Arhanghelul Mihail aparand sufletele nevinovate de diavol. Intreaga parte de stanga a peretului arata pe trei registre Arhangheli, Sfinti, Femei Sfinte, Martiri si Profeti. Sfantul Petru conduce sufletele in Paradis, O gradina pe un fundal alb, unde Fecioara Maria cu cei trei Patriarhi, Abraham, Ioan si Iacob asteapta pentru sufletele salvate.
Intrarea spre exonartexul expus este alcatuita din scene din vietile sfintilor.

Petru Rares a inceput sa reconstruiasca ruinele vechii biserici in 1530, in acelasi an in care a inceput sa isi construiasca locul sau in Probota. Initiativa pare sa fi apartinut Printului Rares, asa cum se preconizeaza pe inscriptia de pe peretele de sud al constructiei, dar noul fondator a fost un nobil, Marele Cancelar Toader, numit in vechile documente Bubuiog sau Boboiog. A fost casatorit cu Anastasia, fiica unui mare nobil de la curtea lui Stefan cel Mare, Cancelarul Ioan Tautu, fondatorul bisericii din Balinesti.
Anastasia este creionata ca un copil mic pe peretele picturii din Balinesti. Tot ccea ce se stie despre Toader Bubuiag este ca a fost foarte credincios lui Stefan cel Mare si succesorului sau Bogdan al II-lea, Stefanita si Petru Rares, si a fost trimis in misiune in tarile straine invecinate. Manastirea a fost renovata de cateva ori in timpul secolelor urmatoare, asa cum se reaminteste in Cele Patru Evanghelii ale Manastirii Humorului, care insusi a fost furat de cateva ori si intotdeauna rascumparat. Cel mai cunoscut raid a fost condus de cumnatul printului Vasile Lupu in 1653, in timpul unei lupte pentru putere, intre print si rivalul sau la tron.

Vasile Lupu a fortificat manastirea in 1641 construind un perete de jur imprejur si un turn de supraveghere. In 1775 , administratorul Austriac al Bucovinei a desfintat manastirea transformand-o intr-o biserica parohiala iar cladirile monahale au fost abandonate si ruinate. In 1980, o noua biserica a fost construita pentru parohiile acelui sat si o biserica monahala formala a fost deschisa pentru vizitare. Comunitatea monahala a fost refondata in 1922, iar in 1993, impreuna cu alte sase biserici, cu fresce extetrioare, Manastirea Humorului a fost inclusa in Patrimonoiul National UNESCO. Chiar daca Biserica Adormirii Maicii Domnului nu este mai mica decat alte biserici pictate, absenta turnului si comparativ cu linia de jos a acoperisului da impresia de dimensiuni reduse. Pe fatadele bisericii se regasesc toate temele ce se gasesc si pe fatadele altor biserici pictate in timpul domniei lui Petru Rares.
De observat ca frescele sunt bine pastrate iar cele de pe fatada de sud au asigurat faima Manastirii Humorului. Doar registrul cel mai de jos a fost erodat. O panza de nise inconjoara biserica unde sunt prezentati Ingerii. Intre nise sunt prezentati Serafimii. Humor este la sase kilometri nord de Gura Humorului pe DJ 177 unde puteti gasi cazare si informatii de calatorie. Gura Humorului se afla ca distanta pe calea ferata la 47 km de Suceava si 32 km de Campulung Moldovenesc, in timp ce pe sosea distanta pe E58 este aceeasi, 36 km si pana la Sucevea si pana la Campulung Moldovenesc. Se poate ajunge la Suceava pe drumul national E 85, E 58 dar si cu trenul pe ruta Bucuresti-Chernvitsi -Lvov sau cu avionul. Orasul are un aeroport cu zboruri spre Bucuresti si chiar si in afara.

Surse: www.romanianmonasteries.org; crestinortodox.ro;

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.