Start în programul „Rabla 2015”
Start la programul Rabla: de luni, persoanele fizice pot duce la casat maşinile mai vechi de opt ani la un dealer autorizat. În cadrul programului Rabla 2015, cu o valoare totală de 200 de milioane de lei, a fost alocat un număr de 20.000 de tichete pentru persoane fizice şi 5.000 de tichete pentru persoane juridice şi instituţii publice.
RABLA 2015 pentru persoane fizice începe luni, dată de la care doritorii se pot înscrie la un dealer autorizat pentru a-şi rezerva tichetul de 6.500 de lei pe care îl primesc pentru a achiziţiona o maşină nouă la casarea unei mai vechi de opt ani.
Cei care doresc să beneficieze de programul Rabla în acest an se pot înscrie de luni la unul din producătorii sau dealer-ii auto validaţi în program, a căror listă va putea fi consultată pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului.
Cei înscrişi vor beneficia de un tichet de 6.500 de lei în schimbul casării maşinii mai vechi de opt ani pe care o au la unul dintre colectorii autorizaţi de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM).
Ei vor beneficia de reducerea de 6.500 de lei la achiziţionarea maşinii noi de la producătorul la care s-au înscris. Totodată, beneficiarii pot ceda prima de casare în favoarea altor persoane care doresc să îşi cumpere o maşină nouă.
În cadrul programului Rabla 2015, cu o valoare totală de 200 milioane lei, a fost alocat un număr de 20.000 de tichete pentru persoane fizice şi 5.000 de tichete pentru persoane juridice si instituţii publice.
În plus, cei care participă la program pot beneficia de eco-bonusuri, la achiziţionarea unor autoturisme cât mai nepoluante. Valoarea eco-bonusurilor este următoarea: 750 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, în regim de funcţionare mixt, potrivit menţiunilor înscrise în certificatul de conformitate al autovehiculului nou; 1.500 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid convenţionale) şi 2.500 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in).
Pot fi cumulate maxim două eco-bonusuri, cu menţiunea că aceasta se poate realiza numai între un eco-bonus de 750 de lei şi unul din celelalte două categorii.
„În urma dezbaterilor, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de acordarea unor eco-bonusuri diferenţiate, cu o valoare mai mare pentru autoturismele care poluează cel mai puţin. Considerăm că această decizie reprezintă încă un pas spre un program Rabla 2016 pe care ni-l dorim sută la sută ecologic”, a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Prima de casare este 6.500 de lei, la care se poate adauga un ecobonus pentru fiecare dintre urmatoarele caracteristici ale autoturismului nou achizitionat:
- 750 de lei pentru un autovehicul nou al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, in regim de functionare mixt;
- 1.500 de lei pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;
- 2.500 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid.
- Atentie! Pot fi acordate cel mult doua ecobonusuri, prin cumularea celui de 750 de lei cu unul dintre celelalte doua. In acest fel, suma totala primita pentru casarea unei masini vechi si cumpararea uneia noi poate ajunge pana la 9.750 de lei.
Programul Rabla 2015 a inceput oficial in data de 1 aprilie, cu etapa inscrierii si validarii producatorilor de masini. Aceasta ar fi trebuit sa se desfasoare pana astazi, dar AFM a prelungit termenul de depunere a dosarelor pana pe 17 aprilie. Prin intermediul Programului de stimulare a innoirii parcului auto national, in cei zece ani de cand este derulat de catre AFM, Guvernul informeaza ca au fost casate peste 500.000 de autovehicule uzate. In 2013 si 2014 au fost casate 19.845, respectiv 20.500 de autovehicule uzate.
Firmele pot sa beneficieze de prima de casare din programul Rabla 2015 prin intermediul unei scheme de minimis, aceasta fiind aprobata pe 9 aprilie de catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). „Schema de ajutor de minimis pentru Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national” a fost aprobata prin Dispozitia presedintelui AFM nr. 115 din 09 aprilie.
Conform actului, finantarea operatorilor economici – cu sau fara personalitate juridica – in baza schemei de minimis se acorda sub forma de fonduri nerambursabile. Astfel, persoanele juridice, operatorii economici fara personalitate juridica si organizatiile profesionale pot beneficia in acest an de 5.000 de tichete electronice.