Demitere cu scandal în Parlament

Membrii Comisiei juridice a Senatului au amânat cu o săptămână întocmirea raportului referitor la solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) cu privire la demiterea de drept a liberalului Daniel Akos Mora din funcţia de senator. Mora, care a participat marţi la lucrările comisiei, consideră însă că Senatului i se solicită să ia o decizie “cu încălcarea Constituţiei”, în cazul demiterii sale de drept din funcţia de senator.

“Comisia juridică a Senatului a decis să acorde un termen de o săptămână pentru a permite colegului nostru şi avocatului său să depună concluzii asupra speţei dezbătute astăzi. Discuţiile din comisie au fost foarte dinamice şi consistente. Întrucât se întrezărea un balotaj la votul de azi, am decis că este o problemă la care trebuie să participe toţi membrii comisiei şi i-am invitat pentru marţea viitoare să exprimăm votul asupra acestui proiect de raport”, a anunţat marţi vicepreşedintele Comisiei juridice a Senatului, Ovidiu Donţu (PSD), citat de Agerpres.

În scrisoarea pe care ANI a transmis-o conducerii Senatului, discutată în Comisia juridică a Senatului marţi, se solicită aplicarea ‘cu celeritate’ a prevederilor legale ca urmare a deciziei definitive şi irevocabile nr. 6289/2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, coroborată cu Decizia nr. 418/2014 a CCR.“Vă solicităm să dispuneţi punerea în aplicare a Deciziei nr. 6289/2013 a ÎCCJ prin care s-a respins recursul declarat de Mora Akos Daniel împotriva sentinţei civile a Curţii de Apel Târgu Mureş, constatându-se irevocabil că acesta a încălcat regimul juridic privind incompatibilitatea. Având în vedere obligaţiile Parlamentului stabilite de Curtea Constituţională în decizia amintită, vă rugăm constataţi demiterea de drept din calitatea de senator a domnului Mora Akos Daniel”, se arată în documentul citat.

Liberalul Akos Daniel Mora consideră că Senatului i se solicită să ia o decizie “cu încălcarea Constituţiei”, în cazul demiterii sale de drept din funcţia de senator.” Suntem în situaţia în care Senatului i se cere să ia o decizie cu încălcarea Constituţiei. Este foarte clar că decizia din iulie 2014 a CCR produce efecte doar pentru viitor – art.147 alin 4 din Constituţie. Este o situaţie extrem de gravă şi eu consider că este chiar o instigare la încălcarea Constituţiei şi nu cred că trebuie să adaug eu ceva în plus cu privire la neretroactivitatea legilor. Se forţează un precedent în această situaţie, este un precedent extrem de periculos în sensul retroactivităţii unei asemenea decizii, oricărei alte decizii a CCR ori a oricărei alte instituţii cu putere de legalitate sau a Parlamentului”, a declarat Akos Daniel Mora, la finalul dezbaterilor de marţi din Comisia juridică a Senatului.Senatorul a adăugat că există riscul de a se deschide o “cutie a Pandorei’ prin aplicarea retroactivă a dispoziţiilor legale, creându-se ‘un precedent grav care deschide situaţii din trecut”.

Întrebat dacă există posibilitatea ca Senatul să fie acuzat de nerespectarea unei decizii definitive a ÎCCJ dacă va da un verdict favorabil în cazul său, Akos Daniel Mora a precizat că o decizie a Înaltei Curţi nu stipulează încetarea mandatului său.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.