Noaptea Institutelor Culturale la București
Bucureștenii au onorat și în acest an invitația organizatorilor și au participat vineri, începând cu ora 16,00 și până aproape de zorii zilei de sâmbătă, la manifestările propuse în cadrul celei de-a noua ediții a Nopții Institutelor Culturale, eveniment găzduit de centrele culturale membre ale Clusterului EUNIC București și partenerii acestora.
Programul propus publicului a fost liber și a inclus de la filme, muzică, teatru, expoziții, ateliere de creație, concursuri și evenimente alternative și interactive până la degustări de mâncăruri și produse tradiționale și obiecte hand-made.
La Institutul Cultural Român, „Noaptea” a început, de la ora 17,00, cu expoziția-capsulă „Romanian Design Week” în care au fost prezentate câteva dintre cele mai importante proiecte de design românesc, arătând atât impactul acestora, cât și exemple de practici relevante pentru stadiul în care se află industriile creative din România în 2015.
„Sper ca programul de la ICR să fie unul dintre cele mai interesante și care să atragă un public important, dar cred că de asemenea este provocator pentru spectatorii din București să facă un traseu între institutele culturale din București”, a declarat pentru Agerpres Liviu Jicman, vicepreședinte al ICR, în deschiderea evenimentului de la Institut.
El a spus că apreciază foarte mult acest tip de evenimente, iar competiția dintre institutele culturale creează „un mozaic foarte frumos”.”Ceea ce îmi place foarte mult la acest tip de eveniment, care se întâmplă în fiecare an, este această frumoasă competiție dintre institutele culturale. În multe cazuri există și cooperări, așa cum este și cazul nostru acum când avem un parteneriat cu Forumul Austriac, și cred că această competiție creează un mozaic foarte frumos”, a afirmat Liviu Jicman.
Seara ICR a continuat cu spectacolul de teatru nonverbal pentru copii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani, susținut de Asociația Da’DeCe și ArtelierD, în regia Danielei Mișcov, în interpretarea actriței Ana Maria Calița.
De la 20,30, dansatorul vienez de origine turcă Ziya Azazi a susținut, timp de aproximativ o oră, un program de dans în care a combinat experimentalismul și repetiția, tipice dansului dervișilor, cu elemente emoționale și artistice proprii.
Începând cu ora 21,30, vizitatorii au putut asculta concertul „Electric Brother Live Band” în care cei de la Electric Brother au invitat în scenă artiști din diferite zone muzicale.
Proiecția a 16 scurtmetraje românești incluse în secțiunea necompetitivă „Short Film Corner” a Festivalului de la Cannes — Romanian Short Waves 8, care a început la ora 23,00, a încheiat seria evenimentelor din Noaptea Institutelor Culturale la ICR.
Tema aleasă de British Council pentru cea de-a noua ediție a Nopții Institutelor a fost diversitatea culturală de pe întregul teritoriu al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.