Parlamentul a adoptat Strategia Națională de Apărare a Țării
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat marți, cu 282 voturi „pentru”, o abținere și un vot „împotrivă”, Strategia Națională de Apărare a Țării.
Senatorul Ioan Ghișe susține că prin Strategia Națională de Apărare se creează premisele unei supra-guvernări, solicitând retrimiterea documentului inițiatorului.
„În opinia mea, așa cum este prezentat acest document, în numele unui concept generos — securitatea extinsă — se creează premisele unei supra-guvernări. Parlamentul, organul reprezentativ suprem al poporului suveran, dă mandat Guvernului pentru politică externă și internă pe baza unui program de guvernare. Ori dacă noi adoptăm așa cum este acest document creăm o premisă nefericită pentru guvernările ulterioare. Vă propun să retrimiteți inițiatorului Strategia propusă pentru ca ea să se încadreze la domeniul apărării naționale”, a spus Ghișe.
În replică, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a precizat că, din punct de vedere regulamentar, propunerea de retrimitere se poate face numai de către liderii grupurilor parlamentare.
Copreședintele PNL Vasile Blaga a declarat marți că Strategia Națională de Apărare a Țării realizează o „simbioză între valorile naționale și cele euroatlantice”, însă a punctat că lipsa unei planificări bugetare multianuale reale pentru respectarea unor programe de investiții are efecte negative și asupra capacității forțelor armate.
„Strategia Națională de Apărare pentru perioada 2015-2019 este un pas major pentru integrarea României în comunitatea euroatlantică. Dacă vrem să trăim în vestul democratic și prosper, să fixăm destinul țării noastre în Occident, una din condiții este să ne adaptăm 100% la statutul de membru al NATO și UE din punct de vedere al cadrului conceptual și legal privind apărarea și securitatea națională”, a spus Blaga.
El a afirmat că Strategia Națională de Apărare realizează o „simbioză între valorile naționale și cele euroatlantice”.
„Protejarea identității și intereselor strategice naționale, a patrimoniului cultural național se împletește cu rolul diversificat și întărit al României în cadrul comunității occidentale. România nu se deznaționalizează aflându-se într-o Europă unită, dimpotrivă, are șanse mai multe să joace un rol major în structurile euroatlantice în regiune și pe plan global dacă își promovează și protejează valorile, simbolurile și bunurile naționale și își încurajează domeniile de excelență”, a susținut Blaga.
Liderul PNL a arătat că menționarea educației și sănătății în Strategia Națională de Apărare nu înseamnă că aceste domenii sunt luate din subordinea Guvernului, ci că „li se acordă importanța strategică cuvenită într-o democrație racordată la provocările secolului XXI”.
„Absența unei planificări bugetare multianuale reale care să determine asumarea și respectarea unor programe de investiții are efecte negative inclusiv în ceea ce privește capacitatea forțelor armate și respectarea angajamentelor privind cheltuielile militare”, a adăugat Blaga.
El a arătat ca PNL susține Strategia și a remarcat absența de la dezbateri a ministrului Apărării și a ministrului Justiției.
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat marți, cu 282 voturi „pentru”, o abținere și un vot „împotrivă”, Strategia Națională de Apărare a Țării