Primul centru pediatric specializat pe îngrijirea bolilor paliative
Asociația Lumina din Bacău, în parteneriat cu Fundația daneză Velux, oferă „O șansă la Demnitate” copiilor diagnosticați cu boli incurabile, prin punerea pietrei de temelie, joi, a construcției primului centru pediatric de tip „Hospice” dedicat integral îngrijirilor paliative pediatrice din România.
„Hospice-ul, menit să îmbunătățească calitatea vieții copiilor având speranță de viață limitată, va fi construit în municipiul Bacău, dar urmează a deservi întreaga regiune de nord-est a României, cea mai săracă regiune din țară. Prin intermediul acestui centru se vor putea oferi îngrijiri paliative și consiliere unui număr de până la 428 de beneficiari, copii și familiile lor, în fiecare lună. Investiția va permite crearea a peste 50 de noi locuri de muncă”, a indicat, pentru Agerpres, Mara Matei, coordonator în cadrul asociației Lumina.
Potrivit acesteia, în prezent în România „copiii diagnosticați cu o boală incurabilă nu pot beneficia de servicii de îngrijiri paliative specializate, în sistemul medical de stat, acest tip de servicii fiind practic inexistent în secțiile de pediatrie din spitale”.
„Mai mult decât atât, în România nu există statistici asupra numărului exact al copiilor care ar avea nevoie de acest tip de servicii, dar conform datelor noastre mai puțin de 6% din totalul pacienților diagnosticați cu o boală incurabilă beneficiază de îngrijiri paliative. Copiii diagnosticați cu o boală incurabilă experimentează durerea provocată de boală, mai mult de 70% dintre ei suferind dureri severe la un moment dat. Suferința provocată de boală presează ca o povară uriașă asupra copiilor și a familiilor lor. Copiii devin anxioși și dezvoltă teamă de spital și față de personalul medical. Pot deveni iritabili, cu stări emoționale variind de la teroare la depresie și singurătate. Părinții și ceilalți membri ai familiei resimt furie, depresie și se simt vinovați pentru neputința de a-și ajuta copilul”, a explicat Mara Materi necesitatea unei asemenea investiții.
Valoarea totală a proiectului este de 1.500.000 euro, 80% din finanțare, aproximativ 1.200.000 euro, fiind oferită de Fundațiile Velux din Danemarca.
Pe suprafața de 2.000 mp, oferită cu titlu gratuit de către Consiliul Local Bacău, se va edifica o clădire cu regim de înălțime parter și etaj, cu suprafața desfășurată de circa 1.050 mp pentru rezerve îngrijire beneficiari, servicii medicale conexe îngrijirii și primirii beneficiarilor, dar și o zonă de recreere indoor. Imobilul va dispune de o zonă destinată serviciilor, precum și centrală termică proprie și instalații de supraveghere video rezerve pacienților, a precizat, pentru Agerpres, ing. Adrian Adumitresei, coordonatorul echipei tehnice de proiectare.
Proiectul prevede realizarea în exteriorul clădirii de alei pietonale separate pentru beneficiari și însoțitorii acestora, precum și pentru personalul medical și pentru personalul din zonele de curățenie și bucătărie. De asemenea, în curtea centrului vor fi amenajate spații verzi și un loc de joacă.
„Până la punerea în funcțiune a investiției în aproximativ un an, inițiatorii proiectului vor desfășura în regiunea de nord-est campanii de informare pentru cel puțin 100 de medici de familie, despre furnizarea serviciilor de îngrijiri paliative pentru copii și furnizarea informațiilor despre îngrijirile paliative familiilor copiilor”, a precizat Mihaela Dumitrache, managerului proiectului. Aceasta este formator în domeniul îngrijirilor paliative de mai bine de 20 de ani, ea completându-și experiența profesională în Marea Britanie, la Hospice St. Christopher din Londra, primul hospice din lume.
Ea și-a exprimat speranța că „fiind unicul proiect de acest fel din țară, întreaga comunitate din zonă și poate nu numai se va alătura inițiativei vizând continuitatea fără sincope în funcționarea Centrului, prin propuneri și susțineri materiale ulterioare, demonstrând că împreună putem schimba lucrurile în bine’.