Expoziție la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța
Vernisajul unei expoziții de cinegetică și navigație, inclusiv o colecție de pictură Dimitrie Știubei, dar și una de whisky-uri rare a avut loc, miercuri, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, printre exponate aflându-se și tolba de vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu.
Exponatele vor putea fi admirate la muzeu timp de două zile, expoziția mutându-se la un hotel din stațiunea Mamaia până duminică, după care obiectele și lucrările expuse vor fi scoase la vânzare de casa de licitații Artmark, informează Agerpres.
„Suntem într-o colaborare inedită cu galeria Artmark, practic este o reeditare a unui alt eveniment de anul trecut, când am făcut o expoziție aici, Contaminazioni, cu artă modernă și contemporană, cu o asociație culturală din Italia. Astăzi suntem limitați doar la această sală, sperăm să avem, altă dată, mai mult spațiu pe care să îl dedicăm unor astfel de expoziții”, a afirmat, la vernisajul expoziției, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Gabriel Custurea.
Directorul Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu, a menționat că respectiva expoziție reconfirmă faptul că „parteneriatul public-privat se poate face foarte bine în cultură”.
„Ca de fiecare dată, Artmark încearcă să facă licitații adecvate locului și timpului propus. De această dată, la Constanța a fost adusă o licitație în care cele mai multe obiecte sunt realizate de Dimitrie Știubei, comandorul pictor care nu lipsea, la un moment dat, de pe pereții niciuneia dintre casele bine situate din Constanța. (…) Există și lucrări realizate la Constanța sau la Balcic, pentru că se știe ce calități formative au avut țărmul de mare și lumina dobrogeană asupra pictorilor români, mai ales din perioada interbelică, după cum există și altfel de obiecte, care țin cumva de arealul nostru, și anume obiecte legate de marinărit și de vânătoare. (…) Avem un Petrașcu și un Pallady, sunt două lucrări foarte importante, pentru că am numit prin cei doi pictori două dintre cele mai înalte vocații artistice din perioada interbelică. (…) Este și o tolbă care a aparținut lui Nicolae Ceaușescu, o tolbă de vânătoare… se știe că Nicolae Ceaușescu avea această pasiune pe care mie una mi-e greu să o înțeleg. Avem câte ceva pentru fiecare gust, pentru fiecare exigență în parte”, a spus Doina Păuleanu.