Scandal în Syriza. Tsipras îi critică pe deputații dizidenți!
Premierul grec, Alexis Tsipras, i-a criticat joi seară pe cei 32 de deputați disidenți din partidul stângii radicale Syriza care au votat împotriva controversatului proiect de lege cu privire la noile măsuri de austeritate, adoptat cu o zi înainte în parlament, scrie AFP.
„Opțiunea celor 32 de deputați ai grupului parlamentar (Syriza) este în contradicție cu principiile de tovărășie și solidaritate într-un moment crucial”, iar partidul a fost „lovit”, a spus prim-ministrul în cursul unei reuniuni a executivului, afirmații citate de o sursă guvernamentală.
Alexis Tsipras și-a pierdut majoritatea parlamentară în cursul acestui vot, deoarece coaliția la putere avea numai 11 voturi în plus peste majoritatea absolută, 162 de deputați din totalul de 300 ai parlamentului.
Dintre cei 149 de deputați ai grupului parlamentar Syriza, 32 de deputați, printre care trei miniștri și președinta parlamentului, au votat „nu”, șase s-au abținut, iar o deputată a fost absentă. În schimb, cei 13 deputați ai partidului suveranist Grecii Independenți (ANEL), partener în guvernul de coaliție, au votat toți „da”.
Legea a fost adoptată în cele din urmă cu sprijinul a 106 deputați ai celor trei mari partide din opoziție, dreapta Noua Democrație, socialiștii PASOK și partidul de centru stânga Potami, în total 229 de voturi pentru.
Mai mulți disidenți din Syriza, printre care liderul „Platformei de stânga” a partidului, ministrul energiei și infrastructurii Panagiotis Lafazanis, anunțaseră înainte de vot că sunt împotriva noilor măsuri, dar „sprijină guvernul”.
„Acest sprijin (…) nu are sens, pentru că de aici înainte sunt constrâns să continui cu un guvern bazat pe un număr minoritar de deputați în raport cu cei 300” ai legislativului, a deplâns Alexis Tsipras.
Cu toate acestea, premierul nu a anunțat sancțiuni la adresa acestor disidenți, așa cum statutul partidului îi oferă dreptul.
Adoptarea legii, în cursul nopții de marți spre miercuri, cuprinde un prim pachet de măsuri de austeritate, cerute de zona euro, înainte de al doilea pachet ce va trebui votat până la 22 iulie, o condiție necesară pentru finalizarea acordului dintre Atena și zona euro privind un nou împrumut acordat Greciei pe o perioadă de trei ani.