Terapii individualizate pentru copiii cu boli rare
45 de copii din Zalău și împrejurimi, cu diverse dizabilități produse de boli rare și din spectrul autist, au beneficiat de terapii individualizate și de grup oferite de Centrul pilot de referință pentru boli rare „NoRo”, în cadrul proiectului „ARTrare în continuare –Terapie prin artă pentru copiii cu boli rare”.
Proiectul, derulat în perioada februarie 2015–august 2015, de Asociația Prader Willi din România (APWR), a fost finanțat prin programul „MOL pentru sănătatea copiilor” și a avut drept scop dezvoltarea programelor de terapie prin artă în Centrul NoRo, pentru întărirea abilităților sociale și creșterea calității vieții copiilor cu dizabilități produse de boli rare. Valoarea lui a fost de 19.912,95 lei, din care 14.743,95 lei au fost sponsorizare.
Activitățile din proiect au cuprins evaluarea beneficiarilor, derularea activităților de weekend terapeutic, art-terapie și promovarea proiectului.
În cadrul weekend-urilor terapeutice s-au desfășurat activități de terapie comportamentală, kinetoterapie, art-terapie vizual – plastică, meloterapie, abilități de viață independentă, activități de socializare (vizită la muzeu, marșul pentru viață și boli rare).
În cadrul ergoterapiei au fost organizate activități de art-terapie vizual-plastică (pictură, decupaj, modelaj, colaj), meloterapie (muzică și dans), ieșiri în grădina Centrului NoRo, abilități de viață independentă (pregătirea și servirea gustării, igiena mâinilor).
Potrivit Doricăi Dan, președinta APWR, aceste activități au rolul de a evalua eficiența intervenției, instrui părinții cu privire la educarea și stimularea copilului, asigura continuitatea activităților, achiziționa abilități cognitive și de a relaționa între ei și cu persoanele din comunitate. (D. D. M.)