Expoziție de icoane pe sticlă, la Horezu

O amplă expoziție de icoane pe sticlă a deschis seria de manifestări dedicate aniversării a 528 de ani de atestarea documentară a orașului Horezu, operele aparținând artistei Gabriela Dăscălete.

„Am început acest proiect „Iubire, Cruce și Înviere”, pe la mijlocul lunii ianuarie. Primul desen, cu care am început proiectul, a fost un înger, căci este dedicat Anei Predoiu, cea mai bună prietenă a mea, care acum un an a plecat dintre noi. Mi-am dorit să fac ceva numai pentru ea. Am ales să pictez pe fond alb-negru ca să îmi pot exprima dorul și durerea mea sufletească pentru Ana. În martie, de Buna Vestire, am finalizat proiectul. Apoi, colecția a luat drumul Bucureștiului, la Patriarhie, unde am participat la emisiunea ‘Talent și efort’. Acum, iată-mă aici. Sper din tot sufletul ca aceste icoane care au fost sfințite la Patriarhie să vă umple sufletele de lumină și să transmită încrederea că, oricât de grea ar fi viața, dragostea este cea care ne face puternici’, a declarat Gabriela Dăscălete.

Prezent la vernisaj, în cuvântul său de deschidere a expoziției și a manifestărilor dedicate atestării orașului Horezu, primarul Ilie Fârtat a anunțat că expoziția va fi deschisă pe parcursul întregii săptămâni și că „nu putea fi o astfel de expoziție decât în apropierea Mănăstirii Hurezi”.

„Ne bucurăm că un concetățean de-al nostru are voința, puterea și talentul de a se apleca artei și, cu precădere, artei cu tematică religioasă. Pictorița Gabriela Dăscălete locuiește la intrarea în cea mai frumoasă ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu, Mănăstirea Hurezi. Poate că și acest fapt a orientat-o spre această artă.

Gabriela Dăscălete nu este la prima ispravă de acest fel. Este la a treia expoziție și îi dorim cât mai multe. Expoziția este deschisă pe tot parcursul acestei săptămâni de sărbătoare la Horezu. Invităm publicul horezean, turiștii care se află în oraș în aceste zile, vizitatorii Centrului de informare și promovare turistică să treacă pragul expoziției și cu siguranță se vor încărca cu emoția mesajului de iubire, cruce și înviere transmise de fiecare icoană a pictoriței Gabriela Dăscălete”, a spus primarul.

Localitatea Horezu, cunoscută a fi capitala ceramicii românești, este atestată documentar într-un hristov aparținând domnitorului Vlad Călugărul din anul 1487.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.