Heliportul Spitalului Cernavodă, inaugurat

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a vizitat, marți, Spitalul Orășenesc Cernavodă, cu prilejul inaugurării noului Compartiment Primiri Urgențe (CPU) și a heliportului unității medicale.

Bănicioiu a spus că este plăcut surprins că spitalul de la Cernavodă, unitate ce are în prezent 60 de paturi și 29 de medici, este unul funcțional, care respectă toate regulile și recomandările Ministerului Sănătății., informează Agerpres.

„Pentru mine este o surpriză plăcută, este un spital funcțional care respectă toate regulile și recomandările Ministerului Sănătății. M-a bucurat să văd că nu există lipsuri aproape de niciun fel, nici măcar de medicamentele uzuale care de multe ori nu se găsesc în spitalele orășenești și mi-a făcut plăcere să văd că nu se întâmplă așa ceva și la Cernavodă. Compartimentul Primiri Urgențe arată foarte bine și cred că este un pas înainte pentru tot ceea ce și-au propus și, din punctul meu de vedere, cred că este un spital care poate să asigure toate urgențele, toate necesitățile care sunt în zonă și nu numai. Mai ales ținând cont că este vorba de un punct situat în apropierea autostrăzii spre Constanța”, a afirmat Bănicioiu, după ce a vizitat secțiile unității spitalicești și a asistat la tăierea panglicii inaugurale a CPU.

Potrivit primarului orașului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, în condițiile în care a existat riscul desființării spitalului din localitate în urmă cu cinci ani, iar în 2011 unitatea avea doar nouă medici, în prezent sunt 29 de medici, aceștia reușind să fie atrași prin acordarea unor ajutoare printre care plătirea transportului navetiștilor și acordarea unei prime anuale de 500 de euro/persoană de către administrația locală.

„Revitalizarea spitalului a început odată cu plata arieratelor către spital și este momentul de la care spitalul a început să crească. (…) Autoritățile locale pot să participe, spune legea, la îmbunătățirea actului medical în spital și fiecare o face după cum poate. (…) I-am atras pe medici în etape, în sensul că un oraș mic are o atractivitate mică și aceasta o poți spori cu mijloace proprii. În primul rând plătind deplasarea la Constanța, de exemplu. Apoi o primă anuală pe care o ia medicul care are un an complet la Spitalul Cernavodă. Acum este de 500 de euro. Apoi, încurajând activitatea medicilor spitalului în cabinetele medicale individuale”, a spus primarul orașului.

Managerul Spitalului Orășenesc Cernavodă, Marius Sponoche, a menționat că numărul total al salariaților unității medicale este de 180 și se încearcă o suplimentare a numărului celor 60 de paturi pentru că „există medici și adresabilitate”. Subvenția anuală alocată spitalului din bugetul local este de circa 1,2 milioane de lei, circa 30.000 de lei fiind cheltuiți cu plătirea transportului navetiștilor.

Noul Compartiment Primiri Urgențe al spitalului de la Cernavodă, reabilitat cu peste 100.000 de lei alocați de primărie, are acum șase linii de gardă: chirurgie, obstetrică — ginecologie, medicină internă, pediatrie, medicină de urgență și ATI.

Până în 2011 în cadrul unității spitalicești funcționa o cameră de gardă cu o singură linie, iar în ultimii patru ani camera de gardă a avut două linii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.