Ponta nu uită că este supranumit ”micul Titulescu”
Premierul Victor Ponta a participat sâmbătă, la Brașov, la deschiderea celei de-a XXI-a ediții a Cursurilor Internaționale „Nicolae Titulescu”, prilej cu care a subliniat că și-ar dori ca toți diplomații români să servească țara așa cum a făcut-o Nicolae Titulescu, informează Agerpres.
„Mi-aș dori ca toți diplomații români aflați peste hotare să servească cauza României așa cum a servit-o Nicolae Titulescu, să facă cinste României și mândrie, așa cum a făcut Nicolae Titulescu, și să aibă un destin mai fericit decât a avut Nicolae Titulescu, cel care nu și-a putut concretiza toate proiectele, geniul său diplomatic, din cauza lipsei de viziune și de înțelegere a celor care conduceau România și Europa în vremurile sale”, a afirmat prim-ministrul.
Victor Ponta le-a urat bun venit tinerilor diplomați participanți la cursuri, transmițându-le că Brașovul găzduiește memoria celui care a fost probabil cel mai mare diplomat pe care l-a avut România, unul dintre marii diplomați și promotori ai păcii în Europa secolului trecut.
„Cred că, în momente de criză, în momente de conflicte, așa cum, din păcate, se întâmplă și în această perioadă și în regiunea noastră și în lume, ne dăm seama cât de importanți sunt diplomații și ce sarcini importante au azi toți cei prezenți la cursuri, diplomații noștri, Ministerul Afacerilor Externe, pentru că diplomația ne ajută, nu întotdeauna din păcate, dar ne ajută să găsim soluții pașnice, să găsim soluții negociate la crizele care apar între țări, între popoare”, a punctat premierul.
La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a afirmat că este un moment în care comunitatea civilizată simte nevoia să strângă rândurile.
„Acesta este și mesajul acestei ediții și este un mesaj al păcii, a unei necesare înțelegeri, a unui dialog politic care să prevaleze față de conflictele militare și pierderea unor vieți nevinovate. Este simbolistica lui Nicolae Titulescu, un om de stat al României, un om de stat european, ministru de Externe al României, de două ori președinte al Națiunilor Unite, este mesajul de pace, de înțelegere, de dialog politic și de respect pentru dreptul intern, pe care și azi la Brașov am dorit să-l marcăm, să-l omagiem”, a spus Corlățean.
22 de tineri diplomați au participat sâmbătă, la deschiderea celei de a XXI-a ediții a Cursurilor Internaționale „Nicolae Titulescu”, care a avut loc la mormântul lui Titulescu de la Biserica Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului.
După încheierea ceremoniei, premierul Ponta a vizitat împreună cu tinerii diplomați biserica și Muzeul Primei Școli Românești aflat în curtea acestui lăcaș de cult.
Prim-ministrul i-a promis directorului muzeului că o să-l viziteze din ce în ce mai des. „Cu siguranță trebuie să facem un proiect național prin care comorile spirituale care se găsesc aici să fie protejate și cunoscute cât mai mult. Dacă eu nu le cunosc destul de bine, mă gândesc pentru mine și pentru orice român să știe mai mult cum s-au salvat în Transilvania limba română, credința creștină, identitatea românească. Este un lucru care ne poate ajuta în viitor”, a subliniat Ponta.