Muzica contemporană va fi introdusă în Festivalul Enescu
Directorul artistic al ediției din 2017 a Festivalului Internațional George Enescu, dirijorul Vladimir Jurowski, pledează pentru prezența muzicii contemporane românești în festival, punctând că obiectivul oricărei țări este să-și promoveze cultura națională.
„Singura mea remarcă care privește programul festivalului Enescu, care este de-a dreptul superb și într-adevăr reprezentativ, este lipsa muzicii contemporane. După părerea mea obiectivul oricărei țări este să-și promoveze cultura națională prin investiția în arta existentă, nu numai conservarea artei, pentru că pericolul este ca într-o zi va deveni mărturie în muzeu”, a declarat luni Vladimir Jurowski, într-o conferință de presă susținută la Ateneul Român, informează Agerpres.
El a pledat pentru promovarea tinerilor muzicieni.
Dirijorul principal al orchestrei britanice London Philharmonic Orchestra a susținut că publicul nu este educat să asculte muzică contemporană, context în care el a apreciat că trebuie să existe o dedicare serioasă pentru introducerea muzicii contemporane în Festival.
„Un alt lucru pe care îl consider extrem de important este că în acest festival internațional talentul artiștilor români crește. Deci nu numai că sunt prezentați cei mai buni dintre cei mai buni, dar este și promovată muzica românească în lume prin prezența acestora alături de muzicieni internaționali”, a spus Jurowski.
Ediția 2017 a Festivalului Internațional „George Enescu” se va deschide cu opera „Oedip”, în interpretarea London Philharmonic Orchestra, iar unii dintre cei mai importanți compozitori contemporani vor veni la București, au anunțat organizatorii Festivalului.
Potrivit acestora, un număr de 35 de lucrări ale lui George Enescu vor fi interpretate pe scenele românești de orchestre renumite precum Orchestra Dell’ Accademia Nazionale di Santa Cecilia și La Scala din Milano, iar celebrul pianist de origine chineză Lang Lang va veni și el pentru prima dată în România în cadrul Festivalului Enescu.
La ediția din 2017 a Festivalului, Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată de prestigiosul colectiv al orchestrei și Corului Academiei Naționale „Santa Cecilia”, sub bagheta dirijorului Antonio Pappano.
Ediția 2017 marchează o altă premieră care stă sub semnul dezvoltării internaționale: aceeași lucrare enesciană care va fi prezentă în cadrul ediției 2017 a Festivalului Enescu de Orchestra Națională a Franței, Simfonia Concertantă pentru Violoncel și orchestra de George Enescu, va face parte și din programul concertului de deschidere a stagiunii 2017 al Orchestrei Naționale a Franței, la Paris.
Printre artiștii internaționali care au confirmat prezența pentru ediția 2017 se numără baritonii Dimitri Hvorostovski și Thomas Hampson, precum și violoniștii Anne-Sophie Mutter, Maxim Vengerov, Julian Raachlin, Nikolai Znaider, Leonidas Kavakos.
La București vor mai fi prezenți și unii dintre cei mai mari dirijori ai lumii precum Richardo Chailly, Zubin Mehta, Antonio Pappano, Daniele Gatti, Valery Gergiev.
O altă premieră a ediției 2017 a Festivalului este în cadrul seriei „work-shop — Muzica secolului XXI”, unde vor fi prezentate publicului unele dintre cele mai reprezentative lucrări de compoziție contemporană. Cu această ocazie, unii dintre cei mai importanți compozitori internaționali se vor afla la București, pentru a se întâlni cu publicul festivalului, printre aceștia numărându-se Sir James Mac Millan, Jorg Widman, Iain Bell, Nimrod Borenstein, Sven Hekbig, Zygmund Krautze și Rolf Martinsson.
Prezențele românești includ cele mai importante orchestre din București și din țară, precum Orchestra Filarmonicii George Enescu și Orchestra Națională Radio, dar și filarmonicile din Cluj, Iași, Timișoara, Bacău și Brașov.
Printre dirijorii români invitați se numără nume precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Tiberiu Soare, Cristian Macelaru, Cristian Oroșanu, Cristian Ciucă, Cristian Lupeș, dar și soliștii reprezentativi ca Vlad Budoiu, Cosmin Ifrim, Adrian Sampetrean, Szabo Balint, Gabriela Istoc, Șerban Vasile, Raluca Știrbăț etc.
Mai mulți laureați ai Concursului Internațional George Enescu vor fi de asemenea prezenți în cadrul ediției 2017 a Festivalului.