Preşedintele catalan va grăbi procesul de secesiune cu Spania
Carles Puigdemont, desemnat pentru a prezida Catalonia, a lansat un apel duminică la demararea procesului de secesiune într-un discurs susținut în fața parlamentului acestei bogate regiuni a Spaniei.
Printr-o lovitură de teatru de ultim minut, Artur Mas cedase sâmbătă presiunilor detractorilor săi și renunțase să candideze pentru un nou mandat. Retragerea candidaturii sale a permis formarea unei coaliții de guvernământ, de la conservatori până la stânga anticapitalistă, decisă să profite de majoritatea sa absolută în parlamentul regional pentru a proclama în termen de 18 luni independența Cataloniei.
Membru al aceluiași partid ca și Artur Mas, Carles Puigdemont, 53 de ani, jurnalist de limbă catalană, este un vechi susținător al independenței. Din 2011, el este primar al Geronei, un oraș cu 97.000 de locuitori, la 100 km nord de Barcelona, iar din 2015 prezidează asociația municipalităților separatiste.
Numirea sa, rezultat al unui compromis între partizanii și adversarii lui Artur Mas, care se confruntau de o sută de zile, a permis separatiștilor să evite în ultimul moment convocarea a noi alegeri, pentru a patra oară din 2010. Ei riscau mult să-și piardă toată noua lor majoritate.
„Catalonia se înnămolește” se jubila la Madrid, dar de ieri — sâmbătă—”ei sunt din nou în alertă”, și-a exprimat satisfacția duminică Artur Mas, în fața membrilor partidului său.
Separatiștii își regrupează forțele în timp ce la Madrid alegerile legislative din 20 decembrie au dus la un parlament fragmentat, în care Partidul Popular al premierului încă în exercițiu, conservatorul Mariano Rajoy, a pierdut majoritatea absolută și caută fără succes să formeze o coaliție.
În fața rebeliunii bogatei regiuni a Spaniei, cabinetul lui Rajoy a insistat asupra necesității ca „viitorul guvern al Spaniei să se sprijine pe o largă bază parlamentară care să garanteze stabilitatea și capacitatea de a face față provocării separatiste”.
PSOE vizează în schimb o alianță cu stânga radicală PODEMOS și partide naționaliste în Catalonia și în Țara Bascilor. Dar situația din Barcelona îi complică și mai mult realizarea acestei intenții.
Separatiștii au câștigat majoritatea absolută de 72 de locuri din cele 135 ale parlamentului regional, cu 47,8% din voturi în 27 septembrie.