Dragoș Ciomag, management performant la Direcția Silvică Prahova!

Cotidianul online „Cronica Română” continuă seria interviurilor cu profesioniștii din Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, în încercarea de a deschide, cât mai larg, această Regie Națională către cititori și opinia publică. Acest lucru nu ar fi fost, însă, posibil fără sprijinul directorului general al Romsilva, Ciprian Pahonțu, cel care a înțeles din prima zi a mandatului său că transparența și deschiderea acestei Regii către mass-media și implicit opinia publică reprezintă o prioritate.

Cotidianul online “Cronica Română” publică un amplu interviu cu directorul Direcției Silvice Prahova, ing. Dragoș Gabriel Ciomag. Acesta vorbește printre altele despre principalele proiecte demarate sub conducerea sa de Direcția Silvică Prahova, despre acțiunile concrete întreprinse în direcția reducerii tăierilor ilegale de lemn, dar și a regenerării pădurilor proprietate publică a statului, despre problemele cu care se confruntă Direcția, dar și despre profitul obținut, în ultimii ani, de Direcția pe care o conduce.

Domnule director Gabriel Dragoș Ciomag, sunteți directorul Direcției Silvice Prahova de aproape cinci ani. Care a fost starea de lucruri găsită în momentul preluării funcției și cum a evoluat, din punctul de vedere al managementului și profitului, Direcția Silvică Prahova în această perioadă? Care sunt principalele proiecte demarate de Direcția Silvică Prahova, sub conducerea dvs?

Este foarte corect că sunt de aproape cinci ani în funcția de director. De altfel, orice asumare conștientă a unei funcții, a unei asemenea răspunderi, nu poate fi lipsită de emoții, iar a conduce Directia Silvică Prahova implică o deosebită răspundere și este o provocare pentru orice inginer silvic.

Noi administrăm aproximativ 3.4 % din fondul forestier de stat al României.

Fondul forestier al Direcției Silvice Prahova în ultimii 5 ani, arată descreșterea suprafețelor: 

An          total administrat (ha)   dc stat

2013        116945                            91226

2014        113158                            90814

2015        112891                            90687

2016        112549                            90525

2017        112552                             90524

Aceasta înseamnă că dispunem de o resursă (raportându-ne la direcțiile silvice mari) care a scăzut cu fiecare an în urma restituirilor, pe care trebuie să o administrăm în mod chibzuit, eficient și pe care trebuie s-o valorificăm superior. Cu toate acestea, rezultatele obținute au fost cele mai mari, situându-ne printre primele cinci direcții din țară.

După revoluție, s-au aflat la conducere mai mulți directori. Fiecare cu ideile lui, cu schimbări de personal, cu organizări si reorganizări de compartimente, ateliere, de districte etc.

Eu sunt convins că intențiile și eforturile fiecăruia dintre acesti manageri au avut în vedere doar bunul mers al unității, câstigarea unei poziții fruntase printre direcțiile Regiei.

Rezultatele obținute au dovedit eficiența acestor strădanii. Am considerat de la inceputul perioadei mele ca director că principala resursă a Direcției Silvice Prahova este cea umană. Toată echipa de conducere și-a propus ca permanent principiile noastre de selecție și promovare să  fie exclusiv legate de competentă, cinste, implicare și devotament față de unitate.

Dezvoltarea si motivarea personalului” mi s-a parut cea mai urgenta acțiune. Majorarea drepturilor de natură salarială (care s-a situat la periferia preocupării directorilor anteriori) trebuia să aducă rezultatele scontate.Și, treptat, am reușit să îmbunătățesc această situație, astfel că după cinci ani, procesul continuă (evident coroborat cu bunele rezultate obtinute).În perioada 2013-2016 au fost obținute cele mai bune rezultate din istoria silviculturii prahovene.

AnCA (mii lei)Profit (mii lei)Productivit (mii lei/om/luna)
20134287326978.4
20144697445149.1
2015559311022510.9
201654313927910.8

Toate criteriile de performanță cuprinse în planul de administrare al direcției au fost atinse, începând cu cifra de afaceri, până la profit.Cu toate că suprafața fondului forestier a scăzut an de an, profitul a crescut foarte mult- în fiecare an- ceea ce reprezintă calitatea managementului din ultimii ani.Masa lemnoasă valorificată anual de direcția noastră reprezintă aprox.2.8 % din masa lemnoasă pe total Regie.Profitul realiazat de Direcția Silvică Prahova reprezintă aprox.3.6 % din profitul realizat de Regie.În ultimii ani am tăiat doar 90 % din cantitatea de lemn propusă în program,  în asa fel încât să avem o rezervă în cazul în care apare o calamitate, rezervă tinută mereu la dispoziție si folosită când situația o impune pentru a nu afecta fondul forestier.

Ce soluții vedeti pentru reducerea tăierilor ilegale de lemn din pădurile administrate de Direcția Silvică Prahova? Care sunt acțiunile, concrete, întreprinse de Direcția Silvică Prahova în perioada mandatului dvs., în această direcție?

În pădurile administrate de Direcția Silvică Prahova există ordine si disciplină, astfel încât volumul lemnului tăiat în delict, implicit numărul si valoarea actelor de contravenții și infracțiuni, înregistrează, în ultima perioadă de timp, o curbă descendentă.

În anul 2014 s-a sustras un volum total de 5383 m.c; în anul 2015- s-a sustras 2469 m.c;în anul 2016 a scăzut la 2108 m.c.

De asemenea, a crescut procentul de justificare a materialului lemnos constatat la controalele de fond astfel că de la 28% în 2014 s-a ajuns la 59,38% în 2016.

Mai mult, prin intermediul echipelor mobile pe care le-am creat împreună cu jandarmii am devenit mult mai eficienți în prevenirea sustragerii de material lemnos ilegal. De asemenea, am intensificat acţiunile de patrulare şi prevenire a sustragerilor de material lemnos și în consecință am executat acţiuni comune cu poliţia şi celelalte organe ale puterii de stat sau locale, atât în fondul forestier, cât şi pe drumurile publice. Nu în ultimul rând ne-am ocupat de asigurarea de material lemnos pentru încălzire sau construcţie la nivelul fiecărei localităţi din județ.

Acţiunile concrete întreprinse pe acest palier de Direcția Silvică Prahova sunt următoarele:

Ocoalele silvice din componenţa Direcției întocmesc grafice de patrulare şi execută în baza lor acţiuni la care participă numai personalul silvic sau/şi poliţia şi alte organe;

La întâlnirile periodice cu cetăţenii se dezbat şi probleme de legislaţie silvică, măsuri ce trebuie luate împreună cu autorităţile locale pentru combaterea sustragerilor de material lemnos;

La nivelul judeţului Prahova împreună cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Prahova, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Prahova, Garda Forestieră şi Garda de Mediu personalul silvic al Direcției Silvice Prahova participă la Planul Comun de acţiune pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor din domeniul forestier „Scutul Pădurii”.

În anul 2016 s-au executat la nivelul judeţului: 9756 acţiuni din care 1866 cu poliţia și s-au constatat:

74 infracţiuni din care 49 cu poliţia;

704 contravenţii din care 200 cu poliţia;

s-au aplicat amenzi în valoare de:

1.164.500 lei  din care cu poliţia 360.300 lei;

s-au confiscat:

791 m.c. din care cu poliţia 706;

321 pomi de crăciun din care 289 cu poliţia;

Cum caracterizați relația/colaborarea pe care o aveți cu celelalte instituții din județ?

Colaborarea cu celelalte instutuţii care au atribuţii în sensul prevenirii şi combaterii faptelor ilegale din domeniul forestier este continuă, periodic personalul Direcției Silvice Prahova participând atât în baza graficelor cât şi spontan la acţiuni comune cu celelalte instituţii, oferind suport tehnic de specialitate pentru constatarea şi finalizarea actelor de constatare, sprijin cu utilaje şi spaţii de depozitare pentru lemnul confiscat.

Cum a tratat Direcția Silvică Prahova activitatea de regenerare a pădurilor?              

Activitatea de regenerare a pădurilor reprezintă o prioritate a Direcției Silvice Prahova.Prin activitatea de regenerare a pădurilor am reușit să păstram tipurile fundamentale de pădure,  ecosistemele forestiere naturale care este, de altfel, principiul regimurilor naturale. Pe lângă aceste regimuri naturale, promovate în ultimii ani, am intervenit prin împăduriri pe suprafete unde am recoltat masă lemnoasă din specii care nu se pot recolta natural cum sunt molidul, salcâmul, specii pe care, de altfel, trebuie să le recoltăm. Mai mult, pentru a reîntineri pădurea a trebuit să intervenim cu puieți forestieri în scopul reconstrucției ecologice a pădurilor, urmând prevederile amenajamentelor silvice, mărind ciclul de producție și conducând arboretele la vârste mai mari.

Haideți să vorbim puțin, domnule Ciomag, despre principalele probleme cu care se confruntă Direcția Silvică Prahova…

În zonele cu risc deosebit nu avem, din păcate, personal suficient pentru ţinerea situaţiei sub control,  fiind necesară suplimentarea pazei prin aducerea pe bază de grafic de personal din alte zone, uneori fiind necesară supravegherea 24 de ore din 24;

Mai mult, în ultimul timp este denigrată, nemeritat, activitatea silvicultorilor;

Pe de altă parte, imagini cu mari suprafețe defrișate, mașini și utilaje ce transportă lemn, etc. creează, în unele cazuri, o imagine deformată, nemeritată, privind activitatea silvicultorilor.

În aceste condiții, o persoană neinformată (nu neapărat rău intentionată) îsi poate face o impresie greșită. Cu sigurantă însă că noi, silvicultorii, va trebui să nu ne mulțumim doar cu amplasarea unor tăblițe de identificare a pădurilor proprietate a statului, să arătăm că jaful nu este în pădurile de stat, administrate de RNP-Romsilva, ci să explicăm mai clar, inclusiv cu ajutorul presei, diferențele, să lămurim confuziile și să prezentăm mai convingător eforturile făcute de noi pe linie de protejare a pădurilor și rezultatele obținute în această activitate, care este pentru noi una continuă.

Ca atare, consider excelentă decizia actualei conduceri a RNP-Romsilva, în special a directorului general, Ciprian Pahonțu, privind transparența și îmbunătățirea imaginii Regiei. Pentru că Romsilva, miile de angajați ai Regiei, trebuie să se bucure de o imagine corectă în ochii populației. Asta ne dorim, până la urmă, fiecare dintre noi.

Pe de altă parte, consider că este nevoie de competențe mai largi și bine definite privind respectarea regimului silvic, indiferent de proprietari ori forma de administrare și de legalitatea funcționării instalațiilor de debitare.

Despre ce buget anual vorbim în 2017 în cazul Direcției Silvice Prahova și ce profit estimați să obțineți în acest an?

În anul 2017, „Cifra de afaceri” programată a fi realizată va fi de 54588 mii lei, în creștere față de cea realizată în 2016. ”Profitul” estimat va fi de 8328 mii lei, un profit important care reprezintă 15.3 % din cifra de afaceri.

Produsele realizate, altele decât masă lemnoasă, serviciile specifice, autorizări, închirieri, vânzări de bunuri, vor însemna 20.2 % din cifra de afaceri.

Domnule director Ciomag vă mulțumesc pentru amabilitatea și deschiderea arătate…

Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.