Scandal: Premierul slovac cere limitarea sancţiunilor acordate Rusiei

Premierul slovac, Robert Fico, a cerut joi o limitare a dispozitivului noilor sancţiuni propuse de Comisia Europeană (CE) împotriva Rusiei, acuzată de intervenţie militară directă în Ucraina.

„Cerem ca unele bunuri care figurează pe listă să fie suprimate, pentru ca noi să le putem exporta spre Rusia”, a declarat Fico, la sfârşitul unei reuniuni a Guvernului său, informează Mediafax. Bratislava se pronunţă, în special, împotriva sancţiunilor care vizează activităţile filialei slovace a băncii Sberbank şi exporturile de bunuri de uz civil şi potenţial militar, a adăugat Fico, subliniind că ţara sa nu vrea să „submineze unitatea Uniunii Europene”.

Premierul ceh Bohuslav Sobotka, de asemenea, a declarat recent că Cehia îşi rezervă dreptul de a face „obiecţii” în privinţa înăspririi sancţiunilor Uniunii Europene (UE) contra Rusiei, acuzată de intervenţie militară directă împotriva Ucrainei.”Ne-am dori o schimbare asupra condiţiilor de aplicare a sancţiunilor, deoarece ele perturbă (…) exporturile de echipamente mecanice cehe către Rusia”, a declarat Sobotka după o reuniune a Guvernului ceh.

La rândul său, ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Jan Madlek, a anunţat miercuri că exporturile cehe de bunuri cu dublu uz către Rusia au atins 1,7 milioane de coroane (61 de milioane de euro) de la începutul anului.

Comisia Europeană le-a prezentat miercuri statelor membre UE propuneri pentru înăsprirea sancţiunilor impuse Rusiei. Propunerile avansate de către CE prevăd aprofundarea sancţiunilor economice din faza trei decise la sfârşitul lui iulie şi care vizează accesul pe pieţe de capitaluri, apărarea, bunurile cu dublă folosinţă civilă şi militară şi tehnologii sensibile.

Principalele piste ar consta în restrângerea şi mai puternică a accesului Rusiei pe pieţele financiare europene, în înăsprirea condiţiilor vânzării de echipamente care pot să aibă o utilizare militară şi a tehnologiilor pentru exploatare petrolieră. Cu scopul de a permite o adoptare rapidă a sancţiunilor, liderii europeni din ţările membre NATO ar putea să profite de prezenţa la Summitul de la Newport pentru a da undă verde seriei de măsuri elaborate de către ambasadori la Bruxelles.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.