Angajaţii de la Cantacuzino îşi vor primi banii începând de luni
Angajaţii de la Institutul Cantacuzino îşi vor primi restul de bani începând de luni, iar planul de redresare al unităţii propus de managerul Radu Iordăchel va fi analizat săptămâna viitoare, a declarat pentru Mediafax, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
”Strategia Ministerului Sănătăţii de eficientizare a acivităţii Institutului Cantacuzino va fi una pe termen lung. De luni specialiştii noştri vor analiza planul de rederesare propus de managerul institutului, Radu Iordăchel. Vrem să dăm o perspectivă activităţii institutului nu doar să îl punem pe picioare, să-l redresăm „, a explicat Bănicioiu.
Potrivit ministrului, angajaţii institutului, care nu şi-au primit salariile când era programat, în 15 septembrie, declanşând proteste şi primind o parte din bani ulterior, vor primi şi restul salariului de luni.
La rândul lor, reprezentanţi ai angajaţilor de la Cantacuzino au declarat, pentru Mediafax, că până acum au primit doar 45 la sută din salariu, iar banii le-au fost livraţi în zilele în care au protestat în curtea instituţiei.Angajaţii Institutului Cantacuzino au început să protesteze, luni, în curtea unităţii medicale, întrucât nu şi-au primit salariile în aceeaşi zi, aşa cum era anunţat.
Unul dintre protestatari, Ileana Neagu, asistent laborator, afirma că din 2010 au apărut problemele financiare mari la Institutul Cantacuzino, că de doi ani nu au mai fost plătite asigurările pentru sănătate, iar în iulie Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti nu a mai încheiat contract de servicii cu unitatea medicală, astfel că cei care vin să-şi facă analizele la laboratoarele unităţii sanitare sunt obligaţi să plătească, în medie, aproximativ 200 de lei pentru un set de analize.
Managerul institutului, Radu Iordăchel, declara luni că angajaţii îşi vor primi banii marţi.Întrebat dacă angajaţii au ce lucra în condiţiile în care la Cantacuzio nu se produc vaccinuri nici în acest an, Iordăchel a spus că „o parte are de lucru”.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a declarat, tot luni, pentru Mediafax, că va cere demisia lui Iordăchel. El a mai spus că somase, cu o săptămână în urmă, conducerea institutului să plătescă banii angajaţilor şi să nu întârzie salariile. Miercuri, Ministerul Sănătăţii a anunţat că, până vineri, angajaţii de la Cantacuzino îşi vor primi banii şi că Iordăchel trebuie să prezinte un plan de redresare a unităţii.
Institutul Cantacuzino nu va putea produce vaccin antigripal nici pentru sezonul 2014-2015, întrucât mai sunt probleme de rezolvat, iar fabricaţia va fi reluată de anul viitor, declara, în iunie, managerul unităţii, Radu Iordăchel. Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a anunţat Institutul Cantacuzino, la sfârşitul anului 2013, că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piaţă, întrucât au fost descoperite probleme. Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenţia Medicamentului din Franţa, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100 pentru un produs conform. Agenţia franceză a făcut şi un al doilea test, de reconfirmare, care a indicat aceleaşi rezultate.
Ministerul Sănătăţii a desemnat o comisie de experţi care a analizat efectele vaccinului antigripal. Întrucât produsul s-a dovedit neconform, el a rămas în custodia Institutului Cantacuzino.
Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), întocmit după verificările făcute la Cantacuzino din perioada 25 – 27 februarie, arăta că producţia de vaccin antigripal pentru sezonul rece 2013-2014 a început foarte târziu, nefiind suficient timp pentru respectarea adecvată a sistemului de calitate.
Verificările la Cantacuzino au mai relevat, potrivit specialiştilor OMS, că institutul nu are un plan de business clar, bugetat, pentru următorii 5-10 ani.
Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.
Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin.