Trei bănci fac scandal la CE în cazul conversiei creditelor în lei

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu declară că şeful Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a spus la Comisia pentru buget că, dacă va fi adoptat proiectul de lege referitor la conversia în lei a creditelor în valută, trei mari bănci vor sesiza CE să declanşeze procedura de infringement.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor, a declarat, pentru Mediafax, că Cinteză a venit, marţi, la Comisia de buget a Camerei, unde urma fie dezbătută o iniţiativă a PSD referitoare la creditele în franci, care prevedea posibilitatea ca aceste împrumuturi „să fie aduse în lei la nivelul cursului din momentul în care au fost luate creditele”.

„Domnul Cinteză a spus că, dacă se aprobă aşa ceva în această formă, dacă rămâne iniţiativa aceasta, trei mari bănci au venit la Banca Naţională şi au spus că vor sesiza Comisia Europeană ca să declanşeze procedura de infringement pe România. Domnul Cinteză a atenţionat că băncile vor înregistra pierderi dacă va fi adoptată iniţiativa PSD, pentru că creditele vor fi transformate în lei la un curs mai mic decât cursul la care vor fi retrase depozitele constituite în franci”, a explicat Ialomiţianu.

El a precizat că dezbaterea acestui proiect de lege în comisie a fost amânată.  „Poziţia mea a fost că trebuie să avem în vedere şi deponenţii. Băncile au schimbat unele clauze unilateral şi trebuie să oprim lucrul acesta, pentru că este o procedură care nu este corectă şi legală. Discuţia pe proiectul PSD s-a amânat”, a adăugat fostul ministru al Finanţelor.

Comisia pentru buget a Camerei a avut, marţi, pe ordinea de zi, proiectul de lege pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care are ca iniţiatori 131 deputaţi şi senatori, majoritatea PSD. Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Senat în 18 iunie, fiind transmisă Camerei Deputaţilor, forul legislativ decizional.

Prin propunerea legislativă adoptată de senatori, băncile ar putea fi obligate să accepte convertirea contractelor de credit în monedă străină, inclusiv cele aflate în derulare, într-o monedă alternativă, la solicitarea celor care au făcut împrumuturi, fără comisioane, fără costuri adiţionale sau garanţii suplimentare.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.