Una din o sută de persoane are intoleranță la gluten

Intoleranța alimentară la gluten a devenit una dintre cele mai comune boli din lume. În țările cu populație majoritară de origine europeană (Europa, America de Nord, America de Sud și Australia), aproximativ una din o sută de persoane este afectata de această boală. O frecvență relativ similară se înregistrează și în regiunile în curs de dezvoltare, precum Africa de Nord, Orientul Mijlociu și India, unde se consumă mari cantități de cereale.

Datele au fost prezentate într-o discuție deschisă – jurnaliști, medici specialiști și nutriționiști – care a avut loc în cel mai înalt roof bar din România, aflat în București, despre intoleranța la gluten și dieta fără această proteină.

Glutenul și boala celiacă

Glutenul este o proteină prezentă în anumite cereale, precum grâul, ovăzul, orzul, secara şi kamutul. Are o valoare nutriţională foarte mică iar principala funcţie a acestei proteine este de a acţiona ca agent de legătură, oferind făinii capacitatea de a creşte, în procesul de producere a pâinii.

Când există predispoziție genetică, ingerarea unor cantităţi chiar și neînsemnate de alimente care conţin gluten declanşează o reacţie imună în intestinul subţire, cauzând o inflamaţie cronică. Starea inflamatorie cronică duce, în cele din urmă, la distrugerea vilozităţilor intestinale și la limitarea proceselor de absorbție de la nivelul intestinului subțire. Acest proces este însoţit de o serie de simptome care diferă de la individ la individ. Intoleranța la gluten poartă numele de boala celiacă (sau celiachie).

În prezenţa simptomelor care pot fi asociate cu celiachia, un diagnostic iniţial de intoleranţă la gluten se obţine, adesea, doar în baza testelor de sânge. Cu toate acestea, se poate obţine un diagnostic definitiv doar în baza unei biopsii intestinale.

Pasul cel mai important în managementul bolii celiace este însuși diagnosticul, după stabilirea lui boala putând fi ținută sub control fără terapii medicamentoase. Doar prin simpla adoptare a unei diete fără gluten, pacienţii vor experimenta soluţionarea treptată a simptomelor, chiar dacă acestea s-au menţinut ani de zile până în momentul diagnosticului.

Dr. Alina Stănescu Popp, gastroenterolog pediatru la Centrul de management pentru boala celiacă din cadrul IOMC „Alfred Rusescu“, a declarat că intoleranța alimentară la gluten este una dintre cele mai comune boli din lume. Date recente, publicate de Asociația a Societăților Celiace din Europa (AOESC), arată că numai 12-15% dintre cei care au boala celiacă sunt diagnosticați: ”Avem de-a face cu o boală care are atât o componentă genetică extrem de importantă (membrii familiilor celiacilor sunt de aproximativ zece ori mai predispuși a se îmbolnăvi de aceeași boală decât restul populației), dar și o componentă externă, aceea a expunerii la gluten în cadrul regimului alimentar”. De aceea, opinează ea, eforturile trebuie concentrate în trei direcții: identificarea precoce a celiachiei, diagnosticarea corectă (identificarea bolii), precum și tratamentul ulterior, ”care este simplu de urmat și este bazat pe o dietă fără gluten”. (D. D. M.)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.