Cei nouă foști miniștri puși sub urmărire penală

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, i-a transmis ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, referatul Direcției Naționale Anticorupție prin care se solicită declanșarea procedurilor pentru începerea urmăririi penale față de Ecaterina Andronescu, Șerban Mihăilescu, Dan Nica, Valerian Vreme, Adriana Țicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu și Mihai Tănăsescu.

Pentru senatorul Ecaterina Andronescu se cere începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, pentru deputatul Valerian Vreme — sub aspectul săvârșirii infracțiunii abuz în serviciu, iar pentru senatorul Șerban Petru Mihăilescu se dorește începerea urmăririi penale pentru instigare la abuz în serviciu, trafic de influență și spălare de bani.

„Totodată, în conformitate cu dispozițiile art. 109 alin. 2 din Constituție, art. 12 și 19 din Legea nr. 115/ 1999 și ale Deciziei Curții Constituționale nr. 270 din 10 martie 2008, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis Parlamentului European referatul Direcției Naționale Anticorupție prin care se solicită declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Dan Nica (în prezent europarlamentar), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani”, informează un comunicat al Parchetului General remis marți.

De asemenea, se solicită declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de fostul ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației Adriana Țicău, pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, fostul ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale Gabriel Sandu, pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani și fostul ministru al Educației și Cercetării, Petru-Daniel Funeriu, pentru abuz în serviciu.

Procurorii anticorupție cer începerea urmăririi penale și pentru fostul ministru al Educației și Cercetării Alexandru Athanasiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani și pentru fostul ministru al Finanțelor Publice Mihai-Nicolae Tănăsescu, pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani.

Potrivit unui comunicat transmis marți, DNA a fost sesizată la 5 iunie 2013 de Corpul de Control al prim-ministrului, ca urmare a acțiunii de control efectuate la Ministerul pentru Societatea Informațională și la Ministerul Educației Naționale, în legătură cu închirierea de licențe educaționale.

Sursa citată precizează că, întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiții nelegale, a contractului comercial de închiriere licențe din 15 aprilie 2004, extins ulterior pentru produse educaționale Microsoft, a actelor adiționale la acest contract, precum și a contractelor aferente derulării Programului ”Sistem Educațional Informatizat” (SEI), DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu și respectiv a unor infracțiuni de corupție în legătură cu derularea acestor contracte.

„În acest mod, au fost obținute probe din care rezultă că miniștrii Dan Nica, Șerban Mihăilescu, Adriana Țicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu și Gabriel Sandu și-au exercitat cu rea-credință atribuțiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licențiere din 15.04.2004 în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, și implicit permițând plata unor comisioane către persoanele implicate. Totodată, există indicii că persoanele mai sus menționate au pretins și primit sume de bani pentru a-și exercita în mod defectuos atribuțiile de serviciu și pentru a-și exercita influența asupra altor persoane în vederea favorizării firmei Fujitsu Siemens Computers în legătură cu încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft”, susțin procurorii.

DNA menționează că, astfel, contractul cadru de licențiere Microsoft s-a încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preț cu cel puțin 40% mai mare față de prețul real, având la bază un necesar nefundamentat.

„Extensia cu privire la produse educaționale s-a realizat, de asemenea, cu încălcare dispozițiilor legale privind achizițiile publice, având în vedere că obiectul contractului cadru viza licențele pentru administrația publică, Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educaționale, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României au beneficiat firmele private. Mai mult, conform scrisorilor de confort și biletelor la ordin emise, Guvernul român garanta creditul, în timp ce firmă Fujitsu Siemens Computers, care susținea că a venit cu oferta de finanțare, nu depunea nici măcar garanție de bună execuție a contractului”, se spune în comunicat.

DNA susține că din cercetările efectuate rezultă că din cele 54 milioane USD achitate de Executiv în baza contractului cadru și a extensiei din luna noiembrie 2004, suma de 20 milioane USD reprezintă comisioane pretinse de persoanele implicate în derularea proiectului din cadrul Guvernului României, din ministerele și societăților implicate.

Totodată, din probele administrate în cauză până în acest moment al cercetărilor și din actele de control încheiate, arată anchetatorii, rezultă că încheierea și derularea contractului de închiriere de licențe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription cu consorțiul D-CON.NET (MCSI MS-EAS) s-a realizat cu încălcarea, de către miniștrii Daniel Funeriu și Gabriel Sandu, a dispozițiilor legale privind achizițiile publice, fără a exista o fundamentare din punct de vedere economic și tehnic, în scopul de a favoriza anumite firme.

DNA subliniază că există indicii în sensul că valoarea produselor și a serviciilor a fost supraestimată pentru că a inclus și comisioanele pretinse de persoanele implicate în semnarea și derularea contractelor.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.