Constantin Rotaru: „Există soluţii pentru redresarea României”
Candidatul partidului Alternativa Socialistă la funcţia supremă în stat, Constantin Rotaru a acordat un amplu interviu cotidianului „Cronica Română” în cadrul căruia a abordat teme de actualitate ale societăţii româneşti, dar şi soluţii reale pentru redresarea României.
Domnnule Constantin Rotaru aţi intrat în cursa prezidenţială. Care sunt motivele care v-au determinat să faceţi acest pas?
Am luat această decizie pentru a transmite poporului român că mai există şi o altfel de opţiune politică faţă de cea exprimată timp de 25 de ani, care s-a dovedit a fi, în bună măsură, una falimentară. Vreau să le spun românilor că există soluţii pentru redresarea societăţii româneşti. În caz contrar, cu partidele şi liderii care ne-au condus în ultimii 25 de ani nu avem nicio speranţă. Am citit programele contracandidaţilor mei şi trebuie să recunosc că acestea sună frumos, dar dacă eşti atent observi că sunt pline de promisiuni electorale, care nu pot fi înfăptuite, din simplul motiv că nu se referă la cauzele care ar putea determina dezvoltarea economică şi socială a României. Toate partidele postdecembriste, care au alternat la Putere, s-au ocupat numai de coruperea şi mituirea electoratului.
Concret, cu ce vă deosebiţi de contracandidaţii dumneavoastră? Ce le puteţi oferi românilor în cazul în care ajungeţi la Palatul Cotroceni?
Fără discuţie, sunt convins că pot face mai mult decât cei care au condus România. Şi ca suport la această afirmaţie am Constituţia României. Din păcate, după 1989 am avut doi preşedinţi-spectatori şi un altul autointitulat jucător. Şi unii şi celălalt s-au plasat, de prea multe ori, în afara prevederilor Constituţiei. Astăzi asistăm la declaraţiile contracandidaţilor mei care, la unison, susţin că în cazul în care vor ajunge la Palatul Cotroceni vor modifica Constituţia, legea fundamentală a statului, pentru a veni cu precizări mult mai clare în privinţa atribuţiilor preşedintelui. Eu sunt cel care afirmă foarte clar că voi face tot ce îmi va sta în putinţă pentru a nu modifica Constituţia.
Cae sunt argumentele dumneavoastră în acest sens?
Din punctul meu de vedere, Constituţia nu trebuie modificată, Constituţia trebuie respectată. Pentru că atribuţiile preşedintelui sunt foarte bine explicate în articolul 80. Şi vorbim de un articol cu trei alineate. Important este să-l citeşti cu atenţie şi să ai capacitatea de a-l înţelege, capacitate dublată de voinţa politică necesară de transpunere în practică a sarcinilor extrem de importante pe care îţi sunt atribuie prin acest articol.
Primul alineat prevede că preşedintele României este garantul independenţei, integrităţii şi unităţii statului român. Acesta te trimite la o serie de alte articole din Constituţie asupra cărora trebuie să veghezi pentru ca în România să nu se întâmple vreun incident care să conducă la pierderea caracterului unitar şi indivizibil al statului român.
Al doilea alineat spune că preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice,ceea ce înseamnă că îl pune pe Preşedinte în situaţia de a se exprima în raport cu o multitudine de alte prevederi constituţionale privin funcţionarea de ansamblu a societăţii româneşti
Dacă este să ne referim la alineatul (3) al art.1: „România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, (…) şi sunt garantate”, Preşedintelui îi revin obligaţii cu mult mai multe în transpunerea în fapte a acestor prevederi constituţionale, cel puţin, prin intermediul declaraţiilor politice.
. Dacă, însă, suntem cinstiţi cu noi, o să observăm că statul român este, în mare parte, numai declarativ un stat democratic. Să presupunem că avem dreptul de a alege. Dar după ce am ales, ce se întâmplă cu votul nostru? Dacă eu ca şi cetăţean am dreptul de a alege, trebuie să am şi dreptul de a da jos, de a demite persoana pe care am ales-o, în cazul în care aceasta nu-şi respectă promisiunile. Şi abia atunci lucrurile ar începe să reintre în normal în direcţia democraţiei. Aşa s-a sperat că va fi prin introducerea votului uninominal. S-a dovedit a fi o sperană deşartă. Acum, fiind foarte multe voci care regretă votul pe listă pentru alegerea membrilor parlamentului. Sunt tot mai multe voci care afirmă că nu există o separare reală a puterilor în stat, voci care, din punctul nostru de vedere, sunt îndreptăţite. Executivul este cel care se impune în faţa Legislativului, dacă avem în vedere fie că Guvernul nu este supus controlului de către Parlament, fie că parlamentarii votează după cum le dictează şefii lor din executiv. În acelaşi timp Justiţia, care a lăsat impresia că ar acţiona la comenzi politice, se comportă ca prima putere în stat.
Acestea sunt elemente foarte serioase care ne obligă să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a instaura democraţia în România.
Actuala clasă politică este formată, în mare parte, din traseişti politici. Exponenţii aşa-zisei clase politice se plimbă de la Stânga la Dreapta şi invers, în funcţie de propriile interese. Eu înţeleg foarte bine această situaţie pentru că traseismul politic este specific oamenilor de dreapta. Ei nu au culoare politică, nu au doctrină şi nici principii. Apărarea interesului personal şi de grup este singurul „principiu” care contează în sistemul capitalist. Ori eu nu pot fi niciodată de acord cu aceste lucruri.
România are nevoie de oameni politici care să nu fie dominaţi de spiritul acesta egoist, specific oamenilor de dreapta, avem nevoie de oameni politici veritabili de stânga, altruişti, care să lupte pentru interesele României. Nici PSD nu are, din păcate, multe elemente comune cu Stânga politică, capabilă să lanseze dezvoltarea reală a ţării noastre.
Cum veţi putea coabita, în eventualitatea în care veţi ajunge preşedintele României cu aceste forţe politice ostile?
Am citit câteva interviuri ale contracandidaţilor mei . Cel puţin un contracandidat are un spirit dictatorial extrem de accentuat. Mă refer la doamna Monica Macovei. Preşedintele nu trebuie să fie nici dictator, nici jucător. Preşedintele trebuie să fie un mediator între puterile statului. Şi, ce este foarte important, preşedintele trebuie să reprezinte poporul în raport cu instituţiile statului. Preşedintele are atribuţii extrem de importante, în raport cu Executivul, cu Juridicul, dar, mai ales, cu Legislativul. Din păcate, după 1989, Executivul, indiferent de culoarea politică, a avut o atitudine destul de ostilă la adresa cetăţeanului. Legislativul este mai mult decât confuz şi incoerent în legiferare, în timp ce Justiţia a avut o atitudine, mai mult decât complice în raport cu afacerile frauduloase din ultimii 25 de ani. Preşedintele are o serie întreagă de consilieri la Palatul Cotroceni. El ar trebui să îi numească pe principiul de competenţă şi să îi pună la muncă! În momentul în care îţi vine o lege, tu ca preşedinte, prin consilierii tăi, trebuie să veghezi ca nu cumva aceasta să atenteze la vreunul dintre drepturile şi libertăţile cetăţenilor României.
Un interviu realizat de Iulian Badea
Partea a doua a interviului cu candidatul Partidului Alternativa Socialistă la prezidenţiale, Constantin ROTARU, va apărea vineri pe site-ul cotidianului „Cronica Română”.
[…] Sursa […]