Stefan W. Hell va veni în România

Stefan W. Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie 2014, va veni anul viitor în România, a anunțat, miercuri, președintele Academiei Române, acad. Ionel-Valentin Vlad, informează Agerpres.

„Eu sper că va reveni. Oricum, anul viitor este unul special, 2015 fiind declarat de ONU și UNESCO Anul Internațional al Luminii. Vedeți că lucrurile au și ele niște conexiuni interesante. România este printre partenerii internaționali care participă la organizarea conferințelor, a sărbătoririi acestui an. Tot anul viitor s-a întâmplat să fie și ediția următoare conferinței noastre „Micro-to nano-Photonics”.

Deja, fără să știu de acest eveniment i-am scris în legătură cu un proiect în care doream să colaborăm și mi-a promis că anul viitor, pe 1 septembrie, vine la conferința noastră, unde va avea o intervenție plenară”, a spus Vlad, într-o conferință de presă desfășurată în biroul său de la Academie.

El a menționat că Hell, care a păstrat permanent legătura cu România și a participat, în 2012, la Conferința Internațională „Micro-to nano-Photonics”, conferențiind în Aula Academiei Române, a fost oaspetele Institutului de Fizică Nucleară de la Măgurele, precum și al Institutului de Biochimie al Academiei.

„A venit cu mare plăcere. N-a acceptat nici un fel de sponsorizare din partea noastră și a ținut una dintre cele mai interesante conferințe în plenare, care se referă la posibilitatea de a face imagini cu lumina, care are lungimi de undă care sunt în domeniul micronilor într-un domeniu cu mult mai mic, al dimensiunilor moleculare, care este este de cca de 1.000 de ori mai mic decât lungimea de undă a luminii”, a spus președintele Academiei.

Vlad a arătat că propunerea lui Stefan Hell a fost „o spargere a unei limite de rezoluție pe care o au microscoapele obișnuite optice, care era stabilită din 1873, de Abbe (n.r. Ernst Karl Abbe (1840 — 1905)”.

Acad. Ionel-Valentin Vlad, cu un important palmares internațional, a amintit că după această conferință, în 2012, la invitația Comitetului Nobel pentru Fizică și Chimie, i-a nominalizat pentru Premiul Nobel pe fizicianul Theodor Hansch și pe Stefan Hell.

„Aș fi vrut ca să trăiască încă în România”, a spus președintele Academiei, care a arătat că Hell „vorbește o limbă română foarte bună își amintește cu mare plăcere de profesorii pe care i-a avut în liceu, de școala pe care a făcut-o în România și vorbește frumos de ea”, a spus academicianul.

Despre omul Stefan Hell, Ionel-Valentin Vlad a spus că este „o persoană extrem de deschisă, cu o amabilitate extraordinară”, cu o familie mare, cu mai mulți copii, cu care își petrece mult timp.

Pe de altă parte, menționând că înainte de 1989 tinerii cercetători nu puteau participa la manifestări internaționale de gen, „cu excepția URSS și a câtorva țări socialiste, cum aveai dosarul”, președintele Academiei a afirmat că în prezent „sunt perspective extraordinare”.

„Doctoranzii mei participă la evenimente internaționale și fac stagii și de câte 4-5 ori pe an. Bineînțeles, accesând fonduri europene. Mulți dintre ei au lucrări absolut remarcabile și posibilități internaționale foarte bune”, a mai spus Ionel-Valentin Vlad.

Premiul Nobel pentru Chimie a fost împărțit de Eric Betzig, Stefan W. Hell și William E. Moerner pentru „dezvoltarea microscopiei fluorescente”, conform anunțului făcut miercuri la Stockholm de Staffan Normark, secretar permanent al Academiei Regale de Științe din Suedia.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.