Putin: Rusia nu se opune aderării Moldovei şi Ucrainei la UE
Rusia nu se opune apropierii Republicii Moldova şi Ucrainei de UE, însă consideră necesare discuţii cu privire la eventualul risc asupra economiei ruse, a declarat, vineri, la summitul Comunităţii Statelor Independente (CSI) de la Minsk, preşedintele rus Vladimir Putin.
„Nu ne-am opus niciodată unor relaţii mai apropiate cu UE, noi înşine dorim această apropiere”, a afirmat Vladimir Putin. El a adăugat că sunt necesare discuţii pentru a evita riscul asupra economiei ruse, relatează Russia Today.
„Trebuie să ne gândim la impact atunci când sunt semnate documente cu partenerii europeni şi la efectul asupra pieţelor locale”, a adăugat preşedintele rus. În absenţa unei analize atente a acordurilor cu UE, pieţele noastre pot fi invadate de produse europene, ceea ce riscă să ne afecteze interesul naţional, a avertizat liderul rus. „Dacă discuţiile pe această temă au loc în timp util, atunci nu va fi nicio problemă. Acest lucru este valabil atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru Ucraina”, a mai afirmat Vladimir Putin.
Preşedintele Rusiei participă, vineri, la Minsk, la summitul statelor din Comunitatea Statelor Independente (CSI).
Ucraina a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la 27 iunie, în acelaşi timp cu Georgia şi Republica Moldova. Kievul şi Bruxellesul au ratificat documentul la 16 septembrie, dar UE a decis să amâne intrarea în vigoare a prevederilor economice ale acordului până la sfârşitul anului 2015, pe fondul îngrijorărilor exprimate de Moscova.
La rândul său, preşedintele moldovean Nicolae Timofti a declarat, vineri, la Minsk, că apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană nu va afecta relaţia cu statele din CSI. „Republica Moldova susţine păstrarea relaţiilor tradiţionale cu ţările din CSI”, a afirmat Timofti, citat de Unimedia. De asemenea, Timofti şi-a exprimat regretul cu privire la embargoul impus de Moscova asupra importurilor de fructe şi legume din Republica Moldova. „Ne pare rău că, în urma negocierilor şi consultărilor pe care le-am avut, colegii noştri din Rusia au introdus embargoul. Nu au fost aduse argumente plauzibile privind introducerea embargoului”, a subliniat Timofti.
Rusia a impus la 18 iulie un embargou asupra importurilor de fructe şi legume moldoveneşti, iar din 1 septembrie a introdus şi taxe vamale pentru importurile unor produse provenind din Republica Moldova. Măsura a fost decisă după ce Chişinăul a semnat la 27 iunie Acordul de Liber Schimb cu UE.