Castelul Bran, un loc plin de istorie şi legende

0

Castelul Bran este cunoscut de turiştii din întreaga lume drept Castelul lui Dracula. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care a fost inclus de către jurnaliştii de la CNN într-un top 10 al castelelor medievale.

„Administratorii Castelului Bran, dar şi oficialii turismului din România insistă să scoată în evidenţă legătura dintre castel şi Vlad Ţepeş, sursă de inspiraţie pentru Bram Stoker atunci când a scris «Contele Dracula». Conexiunile sunt subtile, dar nu se poate nega farmecul înfricoşător al acestei structuri masive. Unele dintre piesele de mobilier expuse au aparţinut Reginei Maria a României, o nepoată a reginei Victoria, care, după ce a refuzat cererea în căsătorie a regelui George al V-lea al Angliei, s-a măritat cu regele României”, este prezentarea făcută fortificaţiei de către realizatorii topului.

Castelul Bran a fost iniţial o fortăreaţă construită de Ordinul Cavalerilor Teutoni în anul 1212. Cunoscut la început sub numele de Dietrichstein, a fost cucerit de saşi spre sfârşitul secolului al XIII-lea, pentru a proteja oraşul Braşov, un important centru comercial. Vlad Ţepeş a folosit Castelul Bran ca punct de plecare pentru incursiunile sale în Transilvania.
Astăzi, locul este un muzeu vizitat de turişti din toată lumea. Lângă castel puteţi, de asemenea, vizita un interesant muzeu având ca principală caracterisica viaţa ţăranilor din acea zonă. De Halloween locul este destinaţia favorită a americanilor şi englezilor care lucrează în România sau pur si simplu o vizitează. Este unul din puţinele locuri din România unde poţi simţi cu adevărat atmosfera de Halloween.

Construit pe o stâncă, Castelul Bran adăposteşte în prezent muzeul Bran, muzeu ce se întinde pe cele patru etaje ale sale. Şi deşi turiştii străini vin anual în căutarea legendei Contelui Dracula, iar ghidul accentuează latura mitică a acestuia, istoria Castelul Bran îi fascinează deopotrivă.

Prima atestare documentară a Castelului Bran este reprezentată de un act emis la 19 noiembrie 1377 ce către regele Ungariei, Ludovic I de Anjou. Prin acest document, braşovenii primeau privilegiul de a construi o cetate de piatră la Bran

Între anii 1419-1424, cetatea devine proprietatea unui alt rege ungar, Sigismund, acesta fiind aliatul domnului Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân, împotriva turcilor.

La sfârşitul secolului al XV-lea, fortificaţia a fost subordonată autorităţii comitetului secuilor, trecând sub conducerea voievodatului Transilvaniei în timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. Legătura lui Vlad Ţepeş cu Branul a fost consemnată tot în această perioadă. Mai precis, Iancu de Hunedoara l-a însărcinat după pierderea tronului pe domnul Ţării Româneşti cu apărarea trecătorii spre Transilvania, trecătoare străjuită de cetate.

Istoria Castelului Bran continuă, iar la data de 1 decembrie 1920, Consiliul orăşenesc al Braşovului donează acest castel Reginei Maria a României Mari, ca un simbol al recunoştinţei datorat contribuţiei sale la înfăptuirea Marii Uniri din 1918.

Castelul a fost restaurat în perioada 1920-1927 sub conducerea arhitectului Curţii Regale, Carol Liman. În timpul Reginei Maria, Castelul Bran a cunoscut perioada sa de glorie ca reşedinţă regală, fiind unul dintre locurile sale preferate. De asemenea, ghidul îi informează pe turiştii dornici de poveşti că inima Reginei Maria a fost îngropată, pentru o scurtă perioadă de timp, la Bran. Deşi în anul 1938, fiica Reginei Maria, Principesa Ileana, primeşte prin testament acest Castel, în 1948 familia regală a fost alungată din ţară de către regimul comunist, iar Castelul Bran a devenit proprietatea statului român.

La zece ani după instalarea regimului comunist în România, Castelul Bran a fost deschis ca muzeu de istorie şi artă feudală. Starea de degradare a Castelului a dus la închiderea acestuia în anul 1987 şi la redeschiderea sa abia în anul 1993, ca urmare a lucrărilor de restaurare.

În prezent, Castelul Bran este proprietatea urmaşului Principesei Ileana, Dominic de Habsburg.

Motivul principal pentru care turiştii străini aleg să viziteze Castelul Bran este reprezentat de legenda care s-a creat în jurul acestuia. Astfel, cea mai reprezentativă legendă a Transilvaniei, cea a lui Dracula sau a lui Vlad  Ţepeş, este legată incontestabil de Castelul Bran.

Mitul Contelui Dracula are la bază romanul de ficţiune „Dracula”, apărut în Marea Britanie, în 1897, avându-l ca autor pe scriitorul irlandez Bram Stoker. Personajele din romanul „Dracula” sunt rezultatul fanteziei autorului, dar faptele Contelui Dracula şi sfârşitul acestuia au la bază credinţele populare legate de existenţa unor forţe ale răului, precum vampirii sau strigoii.

Domnitorul Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş, a fost asociat cu Dracula, deşi datele istorice nu confirmă prezenţa îndelungată a acestuia la Castelul Bran. Cu toate acestea, zona este promovată prin intermediul imaginilor unui vampir, care se hrănea cu sângele duşmanilor.

Mai mult decat orice, personajul mitic Dracula este cunoscut pentru cruzimea sa nemăsurată. Trasul în ţeapă, unul dintre cele mai îngrozitoare moduri de a muri, a fost metoda de tortură şi execuţie preferată a lui Dracula, de aici şi numele său, Vlad Ţepeş. Cruzimea pedepselor sale pentru lipsa de loialitate şi onestitate coincide cu numele său. În limba română el înseamnă „dracul”. În 1431 Sfântul Împărat Roman Sigismund de Luxemburg îl investeşte pe tatăl lui Dracula, Vlad II, cu ordinul Dragonului, un ordin cavaleresc dedicat luptelor împotriva turcilor. Emblema ordinului era un dragon, simbol al diavolului. De la această realitate, consemnata de istorie, până la legendă nu mai era decat un pas. Acest transfer a fost facilitat de nevoia epocii de ficţiune, mistic, spirit exotic, concretizat în producţiile literare ale culturii europene, mai ales occidentale. Legenda şi adevărata istorie a lui Dracula se întretaie şi sunt menţinute vii de către destinatiile turistice, cum ar fi Mânastirea Snagov, în apropiere de Bucureşti, sau Castelul Bran de lângă Braşov.

Turiştii pot vizita însă cele patru etaje ale Castelului Bran, astfel:

Parter

 1. Camera de Gardă
 2. Capela Prinţului Mircea
 3. Curtea Interioară
 4. Capitelul Fântânii.

Etajul I

 1. Hol
 2. Dormitorul Reginei Maria
 3. Camera de trecere
 4. Sala Gotică – Salonul Galben
 5. Salonul Mare
 6. -7. Scara Secret.

Etajul II

 1. Camera de trecere
 2. Salonul Biedermeier
 3. Dormitorul Regelui Ferdinand
 4. Sufrageria
 5. Sala Costumelor
 6. Camera de trecere
 7. Coridorul interior
 8. Dormitorul Verde I
 9. Dormitorul Verde II
 10. Sala de proiecţie.

Etajul III

Salonul de Muzică şi Biblioteca Reginei Maria

Anticamera Salonului de Muzică

Loggia

Etajul IV

Apartamentul Principelui Nicolae

Accesul în Turnul de Est

Scara Principală

Terasa Castelului Bran.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.