Cum să scapi de răceală fără medicamente
În loc să apelezi la medicamente atunci când eşti răcit sau ai gripă, trebuie să ştii că ai la îndemână o sumedenie de remedii care te pot ajuta să „anihilezi” răceala.
– Intr-o cana cu apa fiarta, amesteca 2 lingurite cu otet de mere, 2 lingurite cu miere (sau mai multe, dupa gust si preferinte) si zeama proaspat stoarsa de la o jumatate de lamaie (zeama de lamaie ajuta foarte mult compozitia, dar nu este absolut necesara). Amesteca bine compozitia si bea cate 3 cani pe zi.
– Consuma cat mai multe fructe (citrice, in special) si legume.
– Hidratare puternică. Riscul de deshidratare este mult mai mare la gripă, mai ales când vărsăturile și diareea se numără printre simptome. Apa este necesară, dar ceaiul de plante cald si sucurile de fructe proaspete te hidratează și mai bine. Evită cafeaua și băuturile alcoolice, deoarece acestea au efecte diuretice și grăbesc deshidratarea.
– Suplimentele de vitamina C nu trebuie sa iti lipseasca.
– Comprese calde umede. Când durerile de cap se adaugă simptomelor gripei, compresele calde umede îți pot atenua starea neplăcută. Le poți folosi pe tâmple sau pe obraji și frunte, pentru calmarea sinusurilor.
– Gargară cu apă sărată. O gargară cu soluție salină poate lupta cu mai multe simptome neplăcute ale gripei. Contribuie la dizlocarea mucozităților adunate în gât și poate elimina și disconfortul asociat urechilor înfundate.
– Condimente alese corect. Cât timp suferi de gripă, este indicat să mânânci cât mai natural, fără alimente procesate care necesită mai multă energie pentru digestie, energie pe care corpul ar folosi-o mai bine pentru vindecare. Usturoiul stimulează sistemul imunitar și are proprietăți antimicrobiene, iar ardeiul iute și ghimbirul includ antioxidanți care pot grăbi vindecarea. Toate pot ajuta la decongestionarea căilor respiratorii, dar efectul cel mai puternic îl are hreanul.
– Ulei de oregano. Recomandat pentru orice tip de infecție, uleiul de oregano luptă cu inflamația și contribuie la decongestionarea căilor respiratorii. Îl găsești la plafar și îl poți lua potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj după fiecare masă.
– Se stie ca, atunci cand esti bolnav, apetitul scade si este nevoie sa mananci aproape fortat pentru a asigura organismului forta de a lupta cu raceala. Potrivit eva.ro, daca iti este foame, este semn bun – inseamna ca te afli pe drumul spre insanatosire. Cea mai buna reteta pentru o raceala urata este supa de pui preparata acasa, cu taitei si piper boabe, proaspat. De real ajutor iti vor fi orice fel de mancaruri picante sau preparate cu mult usturoi.
– Odihna este un medicament excelent atunci cand corpul tau lupta cu virusii. Ai grija sa te odihnesti cat mai mult, sa dormi cel putin 8 ore pe zi si chiar in timpul zilei (este indicat sa iti iei cateva zile libere de la serviciu, pentru a nu agrava boala).
– Baile calde, regulate sunt ideale atunci cand esti racita.
– Pentru a evita reinfectarea, hainele trebuie sa fie in permanenta curate, la fel ca si asternuturile pentru pat (in mod special) si alte suprafete sau obiecte pe care le folosesti frecvent.
– Inhalare de aburi. Inhalarea aburilor stimulează deschiderea căilor aeriene blocate de mucozități. Poți fierbe apă într-un vas și poți inhala aburii deasupra lui, cu un prosop deasupra capului, sau poți chiar umple chiveta de apă fierbinte. Câteva picături de ulei de eucalipt sau puțină rădăcină tocată de ghimbir contribuie puternic la curățarea bronhiilor.
– Lasa la fiert o oala plina cu apa, pentru a mentine la un nivel ridicat umezeala din locuinta – in acest fel, vei putea respira mai usor si nu iti vei mai simti pielea si tenul atat de uscate. Ai grija ca apa sa nu se evapore complet.
– Umple o soseta cu orez si las-o la incalzit in cuptorul cu microunde. Asaza aceasta „compresa” calda pe frunte, ceafa, urechi, gat sau pe orice alta parte a corpului „traumatizata” de dureri musculare si disconfort.