Dan Cristian Popescu: “Fuziunea PNL-PDL, un pas înainte către o Dreaptă puternică”
Domnule deputat Dan Cristian Popescu aţi intrat recent în PDL. Care au fost motivele pentru aţi ales acest partid?
După cum bine știți, Biroul politic naţional al Forţei Civice a decis fuziunea prin absorbţie cu PDL, cum era şi firesc m-am alăturat PDL-ului. Pot spune ca această fuziune a fost şi o dorința a mea, mai veche. De altfel, chiar de la tribuna Parlamentului am vorbit în nenumărate rânduri despre necesitatea unui astfel de demers şi anume, a punerii bazelor unui partid puternic de dreapta, creat în jurul unei idei şi nu neapărat a unor oameni care se visează doar lideri. Trebuie să menţionez ca Tribunalul Bucureşti a admis cererea privind fuziunea prin contopire a Partidului Naţional Liberal (PNL) cu Partidul Democrat Liberal (PDL), noua formaţiune urmând să se numească PNL. Un pas înainte către o Dreaptă puternică.
Care este relaţia pe care o aveţi cu preşedintele PDL Bucureşti, Adriean Videanu, respectiv cu liderul PDL sector 2, Anca Boagiu?
Am o relaţie foarte bună. Atât Adriean Videanu, cât şi Anca Boagiu, sunt lideri preocupaţi de viaţa politică şi sociala, fiind totodată determinaţi în a pune serios umărul la câştigarea alegerilor prezidenţiale, ceea ce reprezinta un pas important spre stabilitate şi normalitate.
Ştiind că sunteţi un om de dreapta, vă întreb dacă aţi avut negocieri şi cu alte formaţiuni politice de dreapta?
Am avut discuţii cu cei de la PNL. Mi s-a propus de mai multe ori să reintru pe poziţia deţinută anterior, şi anume acea de preşedinte al filialei PNL sector 2, poziţie din care am fost dat afară. Nu am fost interesat de acest pas, nu mă interesează nicio funcţie politică. De altfel, nu am condiţionat în niciun fel această venire în PDL de obţinerea vreunei funcţii. Daca stam sa gandim la rece, PDL şi PNL se afla în aceeaşi barcă politică. Pot spune că am avut discutii și în legătură cu o eventuală candidatură la Primăria Sectorului 2, la alegerile locale din 2016.
Care sunt obiectivele dumneavoastră politice pe termen scurt şi mediu, până la alegerile din 2016?
Sunt membru al filialei PDL, viitor PNL, sector 2. Sunt deputat şi problemele mele politice trebuie să includă audienţele cu cetăţenii, proiectele de lege, declaraţiile politice etc. Mi-am arătat, repet, disponibilitatea de a candida la Primăria Sectorului 2, dacă sondajele nu vor arăta pe altcineva mai potrivit decât mine pentru această funcţie. Cred că în sectorul 2 se pot face multe lucruri bune, asta pentru că cetățenii acestui sector merită un primar care să le apere interesele!
Primăria trebuie privită ca o societate în care primarul este manager şi cetăţenii acţionari. Abia atunci un primar va putea face multe lucruri bune.
Cum vedeţi paşii următori ai unificării dreptei. Credeţi că vor intra în această ecuaţie şi alte partide care susţin că sunt de dreapta, precum PNŢCD sau PMP?
Dacă deciziile vor fi luate cu luciditate şi vor fi bazate pe idei, doctrină, programe, pe lucrurile în care credem şi cei care ar trebui să acţioneze în acest sens nu se vor mai crampona de orgolii personale, unificarea dreptei se poate face mult mai repede. Este important să aducem împreună oameni care au aceleaşi idei şi viziuni, care cred în aceleaşi lucruri.
Va fi posibil ca până în 2016 să avem doar două partide politice mari, unul de Stânga şi unul de Dreapta ?
Eu zic că da, în condiţiile în care pe partea stângă avem un singur partid mare, în speţă PSD, iar pe culoarea dreptei avem un partid mare, PNL, mai e doar un pas ca şi ceilalţi să înteleagă cât de important este să fim împreună. Ar fi bine pentru România, pentru că partidele mari generează o selecţie mai bună a politicienilor şi asta generează performanţă politică. Este mult mai uşor să fii transparent într-un partid mare. Dacă vreţi putem face o comparaţie între un SRL de apartament şi o companie multinaţională. Astfel, promovările pe criterii subiective se vor împuţina vizibil.
Interviu realizat de Iulian Badea