Şocant: Belgienii îi consideră sclavi pe muncitorii români!
Un articol publicat de presa din România face valuri în Belgia. Articolul publicat sâmbătă, 25 octombrie, despre un grup de muncitori maramureşeni care au luat ţeapă de la o firmă care le-a promis de lucru în Belgia, a fost preluat de unul dintre cele mai citite ziare belgiene, sudinfo.be.
Autorul articolului, care citează voceatransilvaniei.ro, descrie condiţia de sclavi la care au fost reduşi românii plecaţi la muncă acolo. Un grup de 23 de maramureşeni au luat o ţeapă de zile mari. Amăgiţi de către doi conaţionali, aceştia au plecat la muncă în Belgia dar salariu decent a rămas doar la stadiul de promisiuni. Mai mult, oamenii nici nu pot face plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru că între ei şi cei doi angajatori nu au existat niciun fel de raporturi de muncă din punct de vedere legal, pentru că nu au fost semnate contracte de muncă.
Deşi pe internet nu apare varianta integrală, articolul a iscat vii comentarii. Aproximativ 150 de belgieni s-au grăbit să-şi dea cu părerea legat de condiţiile de muncă din Belgia. În timp ce unii le dau dreptate românilor şi îi admiră pentru că acceptă să presteze munci pe care belgienii le refuză, alţii îi condamnă pentru că le-ar lua locurile de muncă.
„Ei îşi părăsesc locurile de muncă din ţara lor şi vin aici să facă dumping social. Să-şi caute de lucru în ţara lor, în condiţii mai bune şi toată lumea va fi mai fericită (qu’ils laissent bien le boulot aux gaulois de souche ; C’est eux en venant ICI qui forcent le dumping social . Qu’ils cherchent du boulot chez eux à de meilleures conditions et tout le monde sera content )”- scrie Marceau Sisson.”Concurenţa este neloială pentru că ei vin aici să muncească pentru o gură de pâine. Eu înţeleg că în ţările lor câştigă între 250 şi 350 de euro pe lună dar ei ştiu cum să trăiască cu această sumă. Atunci vin în Belgia să câştige de trei patru ori mai mult dar în raport cu noi sunt mult mai ieftini, deci concluzia este că antreprenorii iau mâna de lucru mai ieftină pentru că un belgian este prea scump. În timp ce ai noştri sunt şomeri aceştia lucrează şi cheltuie strictul necesar, restul îl trimite familiei. Stau patru-cinci ani la muncă şi apoi se întorc să trăiască în pace în ţara lor. Ei nu contribuie la economia noastră pentru că nu au facturi şi taxe din care se plătesc cea mai mare parte a şomerilor. Nu vor să rămână aici pentru a construi sau a cumpăra o maşină deci vor trebui să rămână în ţara lor. Mai puţini muncitori în construcţii, trebuie să oprim această hemoragie”, scrie Constantino Mencucci.
„Să rămână la ei acasă”, scrie Maurice Momo Devivier.„Cine este de vină? Sclavii belgieni sau sclavii români” , comentează Francy Renard.
„Dar 1.000 de euro pentru ei este ca şi un salariu de 5.000 de euro pentru noi când cunoaştem nivelul de trai din România”, comentează Francoise Marie
„Ar trebui să mulţumim că vin astfel de oameni în Belgia care să facă muncile pe care belgienii nu le vor. În fapt este un paradis pentru acţionarii belgieni”, punctează François Vieillevoye
„Domnule , de ce să spunem despre belgieni că nu vor să facă unele munci când de fapt unii patroni belgieni preferă să lucreze cu muncitorii din est pentru a-i plăti puţin, nu credeţi domnule?”, spune Alain Prégaldien.
Unul dintre posturile de televiziune, Arte Info, s-a arătat interesat să preia povestea maramureşenilor ţepuiţi.