Inflaţia va scădea în primul trimetru al lui 2015

BNR estimează că rata anuală a inflaţiei va coborî în primul trimestru al anului viitor sub 1,5%, limita inferioară a intervalului din jurul ţintei de 2,5%, pentru ca apoi să revină la acest nivel în trimestrul al doilea şi să urce până la finele anului la 2,2% şi mai departe în 2016, la 2,6% în T3.

Banca centrală a redus marţi prognoza privind inflaţia de la 2,2% la 1,5% pentru acest an şi de la 3% la 2,2% în 2015, niveluri situate cu 0,7 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte sub cele prognozate în august.

„Rata inflaţiei IPC şi rata inflaţiei de bază Core2 ajustat se plasează pe întregul interval de referinţă (cu excepţia trimestrului IV 2014 în cazul celui de-al doilea indicator) sub valorile din prognoza precedentă. Revizuirea este rezultatul proiectării la niveluri mai accentuate a unora din influenţele dezinflaţioniste provenind atât din partea factorilor fundamentali, cât şi a unor factori conjuncturali, având în vedere şi evoluţiile manifestate ulterior publicării proiecţiei din luna august”, se arată în raportul asupra inflaţiei, prezentat joi.

Core2 ajustat este masura inflaţiei de bază care elimină din calculul indicelul preţurilor de consum (IPC) preţurile administrate, volatile (legume, fructe, ouă, combustibili), ale produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice, întrucât influenţa politicii monetare, prin gestionarea cererii agregate, este puţin semnificativă sau nulă.

Cele mai importante revizuiri în scădere ale contribuţiilor proiectate la dinamica ratei inflaţiei IPC provin din partea preţurilor administrate, cu efecte pe întreg intervalul proiecţiei (până în trimestrul al treilea din 2016) ca urmare a suspendării majorării preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă, prevăzute anterior pentru data de 1 octombrie 2014, şi a prelungirii termenului de furnizare a gazelor naturale din producţia internă la preţuri reglementate, de la 31 decembrie 2018 până la 1 iulie 2021.

În această categorie se mai încadrează preţurile combustibililor, în prima jumătate a intervalului, pe seama reducerii recente semnificative a preţului internaţional al petrolului Brent şi cele volatile ale alimentelor, în prima parte a intervalului, ca urmare a unor şocuri favorabile tranzitorii în trimestrul al treilea asociate comerţului internaţional cu produse din această grupă.

„Dată fiind dinamica proiectată a componentelor sale, rata anuală a inflaţiei IPC se va menţine la limita inferioară (1,5%) a intervalului de variaţie asociat ţintei în trimestrul IV 2014, va coborî sub aceasta în primul trimestru al anului 2015, după care va reveni mai întâi la nivelul de 1,5% în al doilea trimestru şi apoi în interiorul intervalului, continuându-şi evoluţia moderat ascendentă şi poziţionându-se în apropierea ţintei centrale la orizontul prognozei”, se precizează în Raport.

Astfel, rata anuală a inflaţiei coborî în primele trei luni ale anului viitor la 1,1%, în principal sub impactul dezinflaţionist al evoluţiei nivelului în lei al accizelor aferente produselor din tutun şi combustibililor, dar şi al dinamicii inflaţiei de bază CORE2 ajustat, al celei a preţurilor combustibililor şi a preţurilor volatile ale alimentelor, acestea din urmă înregistrând o deflaţie în primul trimestru.

Apoi, inflaţia este aşteptată să revină la 1,5% în perioada aprilie-iunie, după care va creşte la 1,9% în trimestrul al treilea atât pe fondul epuizării efectelor favorabile ale şocurilor de ofertă din trimestrul III 2014, în care preţurile volatile ale alimentelor (LFO) au consemnat deflaţii, cât şi pe fondul unei uşoare accelerări a creşterii preţurilor administrate.

Pentru 2016, BNR se aşteaptă la o inflaţie de 2,3% pentru primele trei luni, continuând traiectoria ascendentă până la 2,5% după primul semestru şi la 2,6% la sfârşitul lui septembrie.

Prognoza a fost redusă pentru toate trimestrele faţă de cea din august, când banca centrală anticipa o inflaţie anuală de 1,8% pentru primul trimestru din 2015, în urcare la 2,6% în T2, 2,8% în T3 şi 3% la finalul anului, pentru ca în primele două trimestre din 2016 să se situeze la 3,1%.

Rata medie anuală a inflaţiei va continua să se menţină sub limita inferioară a intervalului ţintei (1,5%) până la finele anului 2015, după care va reintra în interiorul acestuia, însă va rămâne sub ţinta centrală, de 2,5% până la finalul lui T3 2016.

„Prognoza ratei anuale a inflaţiei de bază CORE2 ajustat prevede menţinerea acesteia la valori situate în jurul celei de 1% până în trimestrul I 2016 şi creşterea ulterioară până la 1,7% la
orizontul proiecţiei. Tendinţa ascendentă din a doua jumătate a perioadei de referinţă este imprimată de restrângerea, mai rapidă în acest interval, a deficitului de cerere, informaţie transmisă şi în
niveluri mai ridicate ale anticipaţiilor, care sunt însă prevăzute a se stabiliza la valori uşor superioare ţintei centrale de inflaţie către orizontul prognozei. Abaterile în jos de la prognoza precedentă sunt
în principal consecinţa proiectării unui deficit de cerere mai accentuat şi a valorilor semnificativ mai reduse ale anticipaţiilor privind inflaţia pe întregul interval de prognoză”, se mai spune în raport.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.