Ponta va vorbi la Guvern despre demisia lui Corlățean
Premierul Victor Ponta a declarat luni că a luat la cunoștință de demisia lui Titus Corlățean din funcția de ministru al Afacerilor Externe, precizând că va face declarații pe acest subiect la Palatul Victoria, informează Agerpres.
„Politica nu se face la Cultură”, a adăugat premierul, prezent la inaugurarea clădirii renovate a Teatrului Național din București.
Pe de altă parte, Titus Corlățean a afirmat că MAE își menține „integral” poziția potrivit căreia nu există o bază legală pentru suplimentarea numărului de secții de votare din străinătate.
„‘Instituția Ministerul Afacerilor Externe își menține integral poziția potrivit căreia nu există baza juridică legală pentru suplimentarea la turul doi cu noi secții de votare în străinătate. Nici legea, articolul 54, paragraful 1, dar și alte dispoziții legale importante din legea respectivă, inclusiv proceduri, pași, termene imperative care au expirat, dar nici hotărârea BEC din 4 noiembrie nu permit tragerea acestei concluzii potrivit căreia s-ar putea înființa noi secții de votare în străinătate”, a afirmat Corlățean în cadrul unei declarații de presă la sediul MAE.
El a precizat că acestea sunt concluziile procesului intern de evaluare în cadrul MAE. Titus Corlățean a susținut că MAE a făcut întotdeauna tot ce este „necesar și legal” pentru exercitarea dreptului de vot al românilor din străinătate.
Potrivit ministrul Afacerilor Externe, procesul de evaluare menționat a fost demarat ca urmare a pozițiilor afișate de Biroul Electoral Central în ultima săptămână.
„După hotărârea BEC cunoscută, adoptată seara, în noaptea zilei de marți, marțea trecută și primul comunicat, am fost și noi și opinia publică informați de apariția, difuzarea unui al doilea comunicat al BEC. În noaptea de vineri spre sâmbătă, la 12,00 noaptea, mai precis la 23,58, am primit la sediul MAE, pe fax, un comunicat și, respectiv, o adresă în care BEC ne comunica ‘inexistența unui impediment legal referitor la organizarea de noi secții de votare în străinătate’. Așa cum Ministerul Afacerilor Externe a informat public sâmbătă, 8 noiembrie, imediat, în ziua de sâmbătă, după luarea la cunoștință a acestui nou comunicat al BEC, instituția MAE a demarat un proces intern de evaluare consolidată pentru îndeplinirea atribuțiilor sale legale în materie”, a explicat Corlățean.
Șeful diplomației române a arătat însă că hotărârea BEC nu prevede nimic cu privire la inexistența unui impediment legal în ceea ce privește organizarea de noi secții în străinătate iar comunicatul care face această mențiune nu are forță juridică.